Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Mementó Szmolenszkért

Újbuda   |   2018, április 6 - 15:12Nyomtatóbarát változatSend by email

Átadták Budafokon a 2010-es légikatasztrófa emlékművét, a Hajó utca és Duna folyam közötti területen. A Mementó Szmolenszkért című alkotás ünnepi avatóján beszédet mondott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

„Magyarország szolidaritást vállal a lengyel néppel. Ezt üzeni a Mementó Szmolenszkért emlékmű” – mondta Németh Zsolt. Az országgyűlési képviselő hozzátette: a két ország útjai a történelem folyamán mindig találkoztak, a lengyel-magyar barátság segített átlendíteni a nemzeteket a legnehezebb időszakokon. Németh Zsolt reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a jövőben továbbra is megmarad a szoros barátság és együttműködés a két ország között.

A lengyel-magyar barátságnak mély gyökerei vannak, amelyek a nemzetek történelmének régmúltjára nyúlik vissza. A barátság viszont nemcsak a múltról szól, azt ápolni, építeni kell, hogy legyen jövője is – fogalmazott Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság párt elnöke. Hozzáfűzte: „Nem lehet úgy gondolni a jövőre, hogy közben ne emlékezzünk Magyarországra, Orbán Viktorra és a Fideszre, ugyanis a mi barátságunk a közös út a szabad európai nemzetek jövőjéhez.” A politikus a nyolc évvel ezelőtti szmolenszki tragédiára is emlékezett, ahol 96 ember lelte halálát, köztük a testvére, Lech Kaczynski akkori lengyel államfő is.

„1989-ben találkoztam először Orbán Viktorral, a Nagy Imre temetésén elmondott beszéde alatt éreztem meg igazán a szabadság szelét. A mai esemény legalább olyan megható, mint a huszonhét évvel ezelőtt történtek” – vont párhuzamot Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Aláhúzta: a mai lengyel történelmet nem lehet megérteni a szmolesznki tragédia nélkül, Lech Kaczynski emlékművével a magyarok hidat építettek a megértéshez. Szerinte közös emlékezés nélkül nem létezhet a népek barátsága, amely a nemzetek jövőjét is befolyásolja.

Orbán Viktor kormányfő arról beszélt, hogy Lengyelország Közép-Európa vezető országa, hiszen négyszer akkora a területe és a lakosságszáma, mint Magyarországnak. Ha Lengyelországot támadják, akkor Közép-Európát, bennünket is támadnak, s amikor kiállunk Lengyelország mellett, tesszük ezt a magyar-lengyel barátságért és magunkért is – jelentette ki. A miniszterelnök párhuzamot vont a Nagy Imre-temetésen elhangzottakkal: huszonhét éve ő is azt gondolta, hogy Európa a jövőnk, de ma már úgy látja, „mi vagyunk Európa jövője”. Hangsúlyozta: olyan Közép-Európát akarunk, ahová soha nem térhetnek vissza a huszadik században átélt szörnyűségek, ezért az emlékezés közben a szmolenszki áldozatoktól örökölt feladatokra is összpontosítani kell. „Isten áldja Lengyelországot, Isten óvja Magyarországot!” – zárta gondolatait Orbán Viktor.

Ujbuda/MTI