Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Megugrott a kereslet a lakáspiacon

Újbuda   |   2018, szeptember 28 - 12:04Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptemberben tovább élénkült a kereslet a lakáspiacon, a lakásvásárlás előtt állók főként cirkósfűtéses ingatlant vennének – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Még mindig tud újat mutatni az évek óta elég magas fordulatszámot diktáló magyarországi lakáspiac: az idei év második felében nagyon megugrott a kereslet – az ingatlan.com közleménye szerint. Az érdeklődés május után ugrott meg, júniusban éves összevetésben 12, júliusban 15, augusztusban 24, szeptemberben pedig 41 százalékkal volt magasabb az egy lakásra jutó kereslet. Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint - az októbertől életbe lépő lakáshitel-szigorítások és a 2019 végéig tartó kedvezményes lakásáfa esetleges emelkedése miatt sokan igyekeztek előrehozni a vásárlást.

Balogh László elmondta: a lakáskeresők a cirkófűtést tartják az egyik leggazdaságosabbnak, a gázkonvektoros fűtés népszerűsége pedig azzal magyarázható, hogy jelentős a garzonlakások iránti kereslet, márpedig ezek nagy részében ez a típus a jellemző. A távfűtés magas aránya pedig a panelek népszerűségének köszönhető. Érdekes, hogy a viszonylag elterjedt fűtéstípusként ismert házközponti fűtés nem tartozik a legnépszerűbbek közé, a kereséseknek csak a 8 százalékát adja - mondta a szakember. Utalt arra is, hogy a legkorszerűbb fűtéstípusok, például a hőszivattyús vagy falfűtéses megoldások részesedése viszonylag alacsony, ennek a magyarázata, hogy a szóban forgó lakások jellemzően a legmagasabb négyzetméterárú ingatlanok közé sorolhatók.

A korszerű fűtési megoldások a következő időszakban nagyobb teret nyerhetnek, részben azért, mert az állami támogatással igénybe vehető lakástakarék-szerződésekkel felhalmozott összegből, valamint a viszonylag alacsony kamatozású hitelekből sokan modernizálhatják a jelenlegi lakásukban lévő elavult, jelentős energiafogyasztású rendszereiket. - Egy-egy ilyen beruházás pedig megtérülhet, hiszen egyrészt növeli a lakás értékét, másrészt alacsonyabb rezsidíjakat eredményez – véli a szakember.