Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 7. csütörtök, Apollónia

Mégsem festik át a Bertalan Lajos utcai kócsagot

Újbuda   |   2019, április 25 - 13:05Nyomtatóbarát változatSend by email

Győzött a népakarat: marad a tűzfalra festett kócsag - írja az Urbanista blog. Mint korábbi cikkünkben említettük, új, Bauhaus témájú tűzfalképet terveztek a Bertalan Lajos utcába a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tűzfaltervezési kurzusának hallgatói. Az internet közössége viszont egyértelműen az alkotás maradása mellett állt ki.

A tűzfalfestésekre szakosodott Színes Város és a MOME közös kurzust indított a tervezőgrafikai szakon, amely gyakorlati feladattal zárult. A tervek közül a közönség választhatta ki a kedvencét, amelyet azután felfestettek egy Bertalan Lajos utcai tűzfalra. Ez lett a Zsuffa Zsanna Lídia tervezte Kócsag, hivatalos nevén a Szépnagymadár. Idén ismét véget ért a kurzus, és a közönség ezúttal az Urbanistán szavazhatta meg, hogy melyik terv kerüljön ugyanerre a gyakorlófalra. A megadott téma a 100. évforduló miatt a Bauhaus volt. A nép döntött, de a végeredmény egészen meglepő lett: azt akarták, hogy maradjon a Kócsag.

A Színes Várost váratlanul érte a heves reakció, pedig eredetileg nem volt valami népszerű ez az alkotásuk. A csoport főtitkára, Flór Péter emlékeztetett rá, hogy "amikor tavaly átadtuk a kócsagot, az internetes visszajelzések nagyobb része negatív volt." Meglepődött Vargha Balázs, a MOME Tervezőgrafika Tanszékének vezetője is, hogy milyen sokan szeretik a Kócsagot. Persze örülnek a pozitív visszajelzésnek, szerinte a történtek egyértelműen azt igazolják, hogy a grafikának elképesztő ereje van. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy a Kócsag marad. Persze az érzéseik felemásak, hiszen ezzel megfosztják a lehetőségtől a következő évfolyamot. Egész pontosan Weiszer Márkot és Fazekas Istvánt, akik kiemelkedő eredménnyel nyerték meg a közönségszavazást.

Persze sok kommentelőben felmerült a kérdés, hogy miért nem kerül akkor más helyre a nyertes terv. Flór Péter szerint könnyű azt mondani, hogy a Színes Város keressen más tűzfalat, de egy-egy ilyen projekt sokszor évekbe - de minimum hónapokba - telik, mire megvalósulhat, rengeteg szereplő érintett, és azért ezt a falat szerettük volna ebben a projektben átfesteni, mert ha ezt egyszer már évek alatt sikerült felújítani és kiküzdeni, akkor legyen ez az a hely, ahol mások is lehetőséget kapnak.