Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Megnyílt a Kelenföldi Szociális Ház

Újbuda   |   2018, október 11 - 13:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Molnár László alpolgármester vágta át a szalagot az Újbudai Szociális Szolgálat részeként működő Fejér Lipót utcai Kelenföldi Szociális Házban. Az önkormányzat által finanszírozott beruházás révén könnyebbé és korszerűbbé válik a fogyatékkal élők és a pszichiátriai betegek nappali ellátása.

A 170 millió forintból kialakított háromszárnyú épületben már az autista felnőttek felügyeletét és nappali ellátását is meg tudják majd oldani. A Ménesi útról átköltöző, halmozottan sérült fiatalok gondozása is megfelelő körülmények közé, akadálymentesített létesítménybe kerül. 2003 óta az önkormányzatoknak kötelező feladata a pszichiátriai kezelésre szoruló, mentálisan érintett, gondozást igénylő személyek nappali ellátása. Az új helyszínen az ő életvezetésüket, szocializációjukat és a munka világába való visszatérésüket is elősegíthetik az itt dolgozó szakemberek.
A Kelenföldi Szociális Ház különösen nagy segítség azoknak, akik otthonukban nevelik, gondozzák fogyatékkal élő gyermekeiket. A szülők a nappali ellátásnak köszönhetően újra munkát vállalhatnak, ezáltal javulhat anyagi helyzetük. Az új intézmény naponta reggel 7-től 17 óráig tart nyitva, így tényleges segítséget tud nyújtani az érintett családoknak.

Az új szociális házat a gondozottak gyógyítása és a dolgozók hatékony munkavégzése érdekében több modern megoldással, új terápiás eszközzel is ellátták. A masszázsfotelek, csepphinták és a rehabilitációt támogató eszközök mellett egy úgynevezett Snoezelen-szobát, azaz multiszenzoros környezetet is kialakítottak a Fejér Lipót utcai intézményben. Itt a gondozottak egy elsötétített helyiségben, színes fények mellett, vízágyon, nyugtató hangeffektusokat hallgatva gyógyulhatnak.

D. B. S.