Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Megkezdődött a 56-os ünneplés

Újbuda   |   2014, október 21 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Műegyetem rakparti 1956-os emlékműnél kezdődött október 21-én a három napos hivatalos ünnepi rendezvénysorozat. Az emlékműnél a katonai tiszteletadás mellett megtartott ünnepségen, főhajtással emlékeztek a megjelentek.

Megkezdődött a 56-os ünneplésA Műegyetem rakparti 1956-os emlékműnél Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszter elmondta, hogy szerinte a szabad és független Magyarország az 1956-os hősök életére és halálára épül, abból táplálkozik és ahhoz kell mérnie magát. - 1956-ban sokan sokfélét akartak, de két dolgot mindenki: szabadságot és függetlenséget. Ez számunkra 1956 öröksége, szabadság és függetlenség. Ez az alapja a mai Magyarországnak - mondta. A miniszter szerint 1990-ben "szinte ajándékba kaptuk" a szabadságot, majd a függetlenséget, mivel '56-ban harcoltak és áldoztak érte. Balog állítása szerint az ajándékba kapott szabadság terhe mindenkié.

Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, volt miniszterelnök örömünnepnek nevezte az 1956-os forradalomra és szabadságharcra való emlékezést. Mint mondta, még akkor is, ha tudni annak a folytatását. - "Örömünnep, mert egy nemzet mutatkozott be önmagának másképp, mint ahogy próbáltak belé rosszkedvet, pesszimizmust, önlenézést pumpálni" - fogalmazott. Kijelentette: ez most nem a gyász napja, hanem olyan emlékezésé, amelyben büszkék lehetünk arra, hogy annak a generációnak a tagjai így teljesítették kötelességüket.

A katonai tiszteletadás mellett megtartott ünnepségen, a beszédeket követően az emlékműnél főhajtással emlékeztek a megjelentek. Elsőként a kormány nevében Balog Zoltán és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Őket követte többek mellett Boross Péter, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete elnöke, Fazekas János, az 56-os Szövetség Országos elnöke.

Az emlékműnél az esős időre való tekintettel már előzetesen elhelyezték a koszorúkat. Mint elhangzott, korábban koszorúzott - többek mellett - Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium európai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Péceli Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Tuzson Bence, a Fidesz országgyűlési képviselője, valamint Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője.

MTI