Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 26. hétfő, Jusztina

Meghatározó arcok

Újbuda   |   2019, október 11 - 13:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Számos kiállítóhely, galéria, közművelődéssel, kultúrával és művészetekkel foglalkozó vállalkozás közös munkájának, összefogásának is köszönhető, hogy az Újbuda Kulturális Városközpont legfontosabb eleme, a Bartók Béla út mint kulturális főutca az elmúlt években egyre több hazai és nemzetközi sikert ért el.

Bosznai Tibor, a Kulturális Tizenegy Egyesület alelnöke, a Hadik Kávéház, a Szatyor Bár és Galéria ügyvezetője szerint nagyon jók az ilyen kívülről jövő visszacsatolások, mert így más szemszögből is rá lehet pillantani a régióban zajló változásokra. – Kulturális nagykövetként tagja voltam az Európai Unió által támogatott Creative Spirits hálózatnak, amelynek többek között az is célja volt, hogy a kulturális és a kreatív ipar szereplőit idevonzza a Bartók Boulevard-ra, és bemutassa nekik, milyen városfejlesztési stratégiák mentén válik egyre népszerűbbé Újbuda a helyiek és a külföldiek számára. A kétéves folyamat idén ért véget, és látható, hogy az Újbuda Önkormányzata által elkezdett fejlesztési munkák sikere már túl is mutat a határainkon. Most azonban nagy a felelősség, igyekezni kell, hogy a Bartók elsősorban ne a buliturizmus, hanem továbbra is a lokális kultúra és a kreatív ipar szerethető színhelye legyen – tette hozzá Bosznai Tibor.
Gross Arnold Kossuth-díjas grafikus, festőművész fia, a Bartók Béla úton 2014 óta működő Arnoldo Galéria és Kávézó vezetője, Gross András elsősorban a közösségekben és a személyes találkozásokban hisz. – Ez tényleg egy nagyon élhető, barátságos környék. Jó látni, ahogyan a helyi kezdeményezések és az önkormányzati tervek végül összeértek. Jó lenne – folytatta Gross András –, ha az itt működő kis vállalkozások és értékteremtő galériák, designerhelyek továbbra is a régió kulturálisan meghatározó szereplőiként folytathatnák a munkájukat. Az lenne a legelfogadhatóbb, ha a Bartók Béla út nem válna bulinegyeddé, és nem üresedne ki turisztikai szempontból.
A 2011-ben alakult Valyo, azaz Város és Folyó Egyesület évek óta azon dolgozik, hogy a Duna a budapestieknek elérhetőbbé és használhatóbbá váljon. Néhány éve a Szabadság híd is része programjaiknak. Idén a Valyo csapata a Kosztolányi Dezső térnél közösségi irodát is nyit, ahol városfejlesztéssel, kultúrával foglalkozó egyesületekkel együtt, a lokális közösségek bevonásával töltik majd meg mindenféle programmal a Bartók Béla utat egészen a Kosztolányi Dezső térig. – A Szabadság híd a Bartók Béla út kapuja, az emberek a pesti Nagycsarnokból átsétálva a Gellért-hegytől könnyedén folytathatják a barangolásukat tovább a kerület szívébe – emelte ki Tömör Miklós elnök. Szerinte a Szabadság híd ma már több mint egy átkelési lehetőség, szimbólum lett, Budapest jelképe, amely összeköti a pesti turisztikai központot és Buda új kulturális negyedét. Tömör Miklós hangsúlyozta, hogy nagy lehetőség a kerületben közösségi irodát nyitni, hiszen a régió alulról jövő kezdeményezései, illetve városfejlesztési stratégiái hatékonyak, élen járnak a budai oldal arculatának karakteres kialakításban.
A Tranzit Art Café & Bistro az első fecske volt a Bartók Béla út mentén, amely már 2004-ben célként tűzte ki Újbuda művészeti és kulturális közösségi életének felvirágoztatását. Egri Orsolya tősgyökeres kerületi lakosként indult az egykori buszpályaudvar hasznosítására kiírt pályázaton, és néhány év alatt kulturálisan nyitott találkozóhellyé és művészkávézóvá alakította az épületet. – Nagyon jó érzés, hogy a Tranzit is része a Bartók Béla út sikerének és szervesen kapcsolódik a térség vérkeringéséhez – emelte ki Egri Orsolya. – Tizenöt évvel ezelőtt, amikor megnyitottunk, egyedi gyerekprogramokkal, kiállításokkal, fiatal, pályakezdő tehetségek ötleteinek támogatásával igyekeztünk a helyi kultúrát megszervezni. Úgy tűnik, a sokéves munka meghozta gyümölcsét, ma már a főváros távoli kerületeiből is jönnek ide kikapcsolódni. Szívet melengető az is, hogy a Tranzit és a Bartók Béla út közötti terület ligetesítése a közelben, a Kosztolányi Dezső térnél felépülő Ottlik-kerttel teljesedik ki. Izgalmas lesz itt látni egy új csomópontban a Valyo Egyesület közösségi irodájának működését, illetve a Corvin Rajziskolát, amely már néhány hónapja itt működik mellettünk – mondta Egri Orsolya.


(K. G.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.