Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Megértették a szülők, miért kell a HPV-oltás

Újbuda   |   2014, szeptember 17 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén ősztől bekerült a HPV elleni védőoltás a magyar védőoltások hivatalos rendszerébe. Nem kötelező, hanem kötelezően ajánlott oltásról van szó. A szülők hétfőig jelezhették, hogy kérik-e tizenkettedik életévét betöltött lányuk számára a HPV-oltást. Az előzetes információk alapján valószínűleg teljesül a cél, a korosztály mintegy 80 százaléka megszerezheti így a védettséget.

A humán papillomavírus (HPV) bizonyos típusai olyan elváltozásokat hoznak létre, amelyek rákká fejlődhetnek. Közülük kettő, a 16-os és a 18-as típus okozza a méhnyakrákos megbetegedések körülbelül 70 százalékát. A méhnyakrák védőoltással és rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető. (Fontos, hogy a védőoltás nem helyettesíti a szűrést, arra mindenképpen szükség van a megelőzéshez.)

Ezért határozott úgy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), hogy az átfogó méhnyakrák-megelőzési program keretében bevezeti a HPV elleni védőoltást. Ezt ingyenesen egyelőre a tizenkettedik életévüket betöltött, a 2014/15-ös tanévben 7. osztályban tanuló lányok kaphatják meg, előzetes szülői nyilatkozat alapján.
A védettséghez két alkalommal, hat hónapos időközzel beadott védőoltásra van szükség. Az oltási programhoz az állam a méhnyakrák megelőzését szolgáló, kétkomponensű Cervarix oltóanyagot biztosítja.

Mint dr. Mezei Éva, a Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság főtitkára elmondta, a jelentkezési határidő lejárta előtt széles körű felvilágosító kampányt folytattak az iskolákban, hogy meggyőzzék a szülőket az oltás fontosságáról. A célkitűzés az volt, hogy legalább az érintettek 80 százalékát beoltassák. Az előzetes becslések szerint sikerült elérni ezt a célt, de a pontos adatokat csak a jelentkezési lapok beérkezése és összesítése után közli majd az ÁNTSZ.

origo.hu

Megértették a szülők, miért kell a HPV-oltás