Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Megelevenedő filmtörténet a Malomban

Újbuda   |   2014, július 11 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Július 7-én az Összefogás Újbudáért Egyesület Malom Közösségi Terében nyílt meg Kiss Júlia Balázs Béla-díjas fotóművész „A filmezés bűvöletében” című fotókiállítása. A tárlat anyaga az elmúlt fél évszázad színészportréiból és filmjeleneteket ábrázoló fotóiból állt össze.

A kiállítást Pitti Katalin operaénekes, Liszt Ferenc-díjas érdemes művész nyitotta meg, akit több évtizedes barátság fűz Kiss Júliához. A méltató szavak után Kodály Zoltán, Erkel Ferenc és Lehár Ferenc műveiből adott elő részleteket Hegedűs Valér zongoraművész közreműködésével.

A megnyitón Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő, a kiállítás védnöke tolmácsolta a fővédnökséget vállaló Hoffmann Tamás polgármester szavait, valamint hangsúlyozta, hogy a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy Újbuda ezen része tovább gazdagodjon kulturális eseményekben.

Szabó Zsolt, az Összefogás Újbudáért Egyesület irodavezetője kiemelte Kiss Júlia, illetve férje és állandó segítője, Tóth Árpád operatőr kvalitásait, és reményét fejezte ki, hogy ez a kiállítás csak a nyitánya a művész házaspár és az egyesület együttműködésének.

Kiss Júlia évtizedek óta fotózza a legnagyobb formátumú nemzetközi és magyar színművészeket, illetve már legendássá vált filmek és filmsorozatok jeleneteit. Művészetének esszenciája a rendkívüli pillanatok megragadásában rejlik, mély embersége szinte sugárzik alkotásairól. Olyan jelentős filmek világába nyerhetünk betekintést, mint a Hídember, vagy éppen a zeneirodalom géniuszainak, Liszt Ferencnek és Richard Wagnernek az életét feldolgozó koprodukciók. Emellett a színművészet halhatatlanjainak arcvonásai is megelevenednek, Gobbi Hildától Richard Burtonig, vagy éppen Vanessa Redgravetől Darvas Ivánig.

A több várost is megjárt tárlat július 31-éig tekinthető meg a Malom Közösségi Térben (1119 Bp., Fehérvári út 88/C; facebook.com/osszefogasujbudaertegyesulet) hétfő, kedd, csütörtök 17–19 óra között és a rendezvények idején.

Újbuda

Megelevenedő filmtörténet a Malomban