Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Még mindig dolgoznak a tűzoltók a lezúdult eső miatt

Újbuda   |   2015, augusztus 18 - 12:14Nyomtatóbarát változatSend by email

Éjszaka több mint száz helyen dolgoztak a fővárosi tűzoltók, szinte mindenhol vizet kellett eltávolítani vagy autókat kiszabadítani a fővárosra lecsapó hétfő esti vihar után. Újbudán két kereset miatt érkezett lakossági bejelentés.

Kedd reggelig országszerte 350, Budapesten száznál is több helyszínre riasztották a tűzoltókat a hétfő délutáni felhőszakadás miatt. Egy óra alatt több eső esett a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag. Emiatt a legtöbb bejelentést a fővárosból és az agglomerációból kapták a tűzoltók, főként a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, valamint leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak problémát. Sok helyen akadtak el járművek az utakon, volt, akit a tűzoltóknak kellett kimenteni a kocsiból.

Újbuda ezúttal viszonylag „olcsón” megúszta a felhőszakadást, múltkori viharhoz képest két káreset miatt riasztották a kerületi tűzoltókat. – Mindkét esetben szivattyúzni kellett a vizet – mondta Menyhért Tamás, tűzoltóparancsnok. Hozzátette: egységeik besegítettek a második és harmadik kerületi mentésben, ahol nagyobb volt kár. Jelenleg egy hat- és egy kétfős tűzoltócsapat dolgozik külső helyszíneken.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy amennyiben egy bejelentés már nem aktuális, hívja fel ismét a segélyszámot és mondja le a segélykérést.

Hétfő este a pesti oldalon több városrészben áramszünet volt, több régi építésű ház pincéjében víz lepte el a kábeleket és a transzformátor-állomásokat, emiatt az életvédelmi berendezések automatikusan kikapcsolták az áramszolgáltatást. Boross Norbert, az Elmű szóvivője szerint Budapesten 31 elektromos alállomást öntött el a víz, illetve 26 helyen áztak be pincék és mintegy 40 ezer háztartásnál kapcsolták le az áramot biztonsági okból. Megkezdődött a szivattyúzás, és a berendezések szárítása, így reggel hat órakor már csak 16 helyszínen, 8-9 ezer fogyasztónál nem kapcsolták vissza az áramot. Ezeken a helyeken nem elektromos hiba miatt nem tudják visszakapcsolni az áramot, hanem csőtörés, esetleg csatornadugulás miatt ömlik a víz, hiába szivattyúzzák.
foto:MTI

Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése szerint az ország nagy részén kedden is számítani kell felhőszakadásra. Budapestre a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Újbuda