Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 23. kedd, Lenke

Március 15. az összefogás ünnepe

Újbuda   |   2017, március 14 - 22:21Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata március 14-én a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnáziumban rendezett ünnepségen emlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire. Az intézmény diákjai zenés színdarabbal idézték fel a múltat. Ezen a rendezvényen osztották ki a kerület legrangosabb társadalmi elismeréseit is.

A március 15-i ünnepséget a Himnusszal nyitották meg, ezt Bánáti István a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium igazgatójának rövid köszöntője követte. Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője az ünneplőkhöz szólva kijelentette: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nemzetté válás és nemzeti öntudatra ébredés tavasza, amelyet méltó módon kell megünnepelni. Ez az alkalom arra is jó - tette hozzá -, hogy az összetartozást erősítsük, és az új generációnak átadjuk a márciusi ifjak örökségét. Az országgyűlési képviselő úgy látja, a nemzeti ünnepek a közös emlékezésről szólnak, hogy soha ne feledkezzünk meg azokról a hősökről, akik az életüket áldozták, akiknek köszönhető, hogy szabadon élhetünk, szabadon nevelhetjük gyermekeinket, mindezt magyar nyelven, a magyar kultúra ápolásával. - A többi európai országgal ellentétben mi nem a kalapunkra, hanem a szívünkre tűzzük ki a kokárdát. Ez jól érzékelteti a nemzeti karakterünket is. Mi a szabadságharcainkat, a forradalmainkat szívünkből jövően irányítjuk, és ez jellemzi a tetteinket is – fogalmazott Simicskó István. Felhívta a figyelmet, hogy a magyar szabadságharcok a világtörténelmet is jelentős mértékben befolyásolták és gazdagították.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyedülálló történelmi jelentőségét hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, az évszázadok során kevés olyan esemény volt, ahol ilyen mértékű lett volna az összefogás. A polgármester szerint példaértékű az, ahogyan egy egész ország kovácsolódott eggyé a közös cél érdekében, hiszen korra, foglalkozásra, elkötelezettségre való tekintet nélkül mindenki egyet akart: független Magyarországot, független nemzetet. Hoffmann Tamás kiemelte: az önkormányzatnak az is fontos feladata, hogy segítsen a diákoknak és a pedagógusoknak emlékezni a régmúlt időkre, a dicső tettekre. Úgy látja, a közös ünnepek jó alkalmat teremtenek arra is, hogy a gyermekek minél többet elsajátítsanak a magyar történelemből, és nemzeti öntudatuk is erősödjön.

Az ünnepségen Simicskó István és Hoffmann Tamás közösen adták át a kerület legfontosabb elismeréseit. A városrész fejlődéséért, az ott élők életkörülményeinek javításáért és maradandó értékek teremtéséért adható Pro Urbe díjat Török Lászlóné nyugdíjas gyógyszertárvezető vehette át, az újbudai lakosok egészsége érdekében végzett közel 60 évnyi odaadó, áldozatos munkájáért, valamint a gyógyszerészgyakornokok képzésében kifejtett tevékenységéért.

Az Újbuda kiváló sportolója cím utánpótlás kategóriájában Lestál Fannit jutalmazták a 2016. évi hazai és nemzetközi versenyeken nyújtott kimagasló sportteljesítményei, valamint elsőéves ifjúsági versenyzőként elért Európa-bajnoki ezüstérmes helyezése elismeréseként. Ugyanennek a címnek a felnőtt kategóriájában jutalmazták Gór-Nagy Miklós világbajnok vízilabdázót, a 2016. évi hazai és nemzetközi versenyeken elért kiemelkedő sportteljesítményei, valamint példamutató és közösségformáló személyisége elismeréseként.

Az Újbuda kiváló edzője elismerő cím olyan, a XI. kerületben lakó vagy ottani sportegyesületben tevékenykedő edzőknek, sportszakembereknek adományozható, akik az utánpótlás-nevelésben, a sportolók versenyekre való felkészítésében kiemelkedő és példamutató munkát végeznek. A címet nevelőedzők és felkészítő edzők kaphatják, idén két díjazott is átvehette: Lengyel Veronika az akrobatikus rock and roll sportág több Európa- , illetve világbajnok versenyzőjének nevelésében és felkészítésében hosszú évek óta nyújtott magas színvonalú munkájának elismeréseként, valamint Szabó Imre felkészítő edző az atlétika sportágban nyújtott, a BEAC, Újbuda, valamint a magyar atlétika érdekében végzett sok évtizedes kimagasló szakmai, edzői, nevelői tevékenysége elismeréseként.

A megemlékezés a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium ünnepi műsorával zárult.

A március 15-e alkalmából állami elismerésben részesült újbudai kötődésű díjazottak listája:

Kossuth-díj: Bálint Márta színművész

Széchenyi-díj: Dr. Tallián Tibor Erkel Ferenc-díjas zenetörténész

Munkácsy Mihály-díj: Csurka Eszter képzőművész

Ferenczy Noémi-díj: Kiss Katalin textilművész

Állami kitüntetettek

Gyaraki József, a REGIO Játékkereskedelmi Kft. alapító tulajdonosa, ügyvezetője - Magyar Érdemrend lovagkeresztje
Bakó Annamária
Joerg Bauer
Dr. Juhász András
Dr. Keszler Borbála
Kratochwill Mimi
Liber Endre
Magyar Éva
Nász István
Dr. Rókusfalvy Pál
Sárközi András
Szőke László
Dr. Timár József

K. A.