Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 22. hétfő, Magdolna

Már tizenhétezres aktív tagsággal indul az Újbuda 60+ Program új, tízéves ciklusa

Újbuda   |   2016, február 25 - 11:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Február 25-én, az önkormányzat képviselő-testületi ülésén adták át a tizenhétezredik Újbuda 60+ Kedvezménykártyát tulajdonosának. Kincses Jánosné férje nevében vette át azt Hoffmann Tamás polgármestertől. A kerület a tavaly elfogadott, 2015–2025 ciklusra vonatkozó Idősügyi Koncepcióját szeretné megerősíteni ezzel a gesztussal. Minden újabb ezredik kártyát is hasonló módon adja majd át, ezzel is hangsúlyozva az időskor fontosságát és támogatottságát.

A XI. kerületben több mint 42 ezer olyan polgár él, aki betöltötte 60. életévét. Nekik kínálja Újbuda Önkormányzata saját idősbarát, életminőséget javító programját, amely havonta átlag mintegy 300 eseménnyel, illetve szolgáltatással várja az aktív szeniorokat.

Az Újbuda 60+ Program legismertebb eleme az Újbuda 60+ Kedvezménykártya, amely kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosít a tulajdonosának a programokon való részvételhez, több mint kétszáz üzletben pedig vásárláshoz.

A kedvezménykártya mára túlnőtt fenti célján, egyfajta szimbóluma lett az újbudai időskorúak nagyszámú közösségének. Bár ma még „csak” 17 ezer időskorú használja a kártyát és vesz részt különböző aktivitással a programokon, az igénylések száma folyamatosan növekszik, ahogy fejlődik és szélesedik az igénybe vehető szolgáltatások száma és mértéke.

Az Újbuda 60+ Program egyik legfontosabb célja változatlan: a szépkorú korosztály képviselői aktívan, hasznosan, testet-lelket gyógyító és feltöltő programokkal töltsék el idejüket, kiszakadva a magányból, a passzív hétköznapokból.

„Az aktív időskor érték” – mondják a szervezők. A jobb közérzettel, egészségesen eltöltött, emberi kapcsolatokkal, barátokkal és élményekkel teli hétköznapok mindenkinek „járnak,” és a folyamatos kutatások szerint jobb életminőségről számolnak be mindazok, akik így élik mindennapjaikat. Ehhez legtöbbször nem kell más, csak elhatározás, egy kis nyitottság, amivel a legrosszabb helyzetben élők is javíthatnak életminőségükön.

Az Újbuda 60+ Program következő tíz évének alapvető feladata többek között az is, hogy azok is részt vehessenek a program valamely tanfolyamán, rendezvényén, akik betegség vagy egyéb ok miatt nem tudják elhagyni otthonaikat, de szeretnének részesei lenni a színes programpalettának.

Az aktív önkéntes időskorúak növekvő száma, valamint az internet adta lehetőségek mind-mind olyan eszközök, amelyek révén a szervezők reményei szerint azok is részt vehetnek a régi és az új programokban, akik eddig nem tudtak azokba bekapcsolódni.

A már meglévő programok sokszínűsége mellett a szervezők ígérik, folyamatosan fejlesztik és bővítik azokat, hogy céljuk szerint ki tudják elégíteni a növekvő igényeket.

Az ujbuda.hu olvasói és az Újbudai Szenior Programközpont rendszeres ügyfelei közül már többen hallottak az idei év néhány újdonságáról, például a márciusban kezdődő, közkedvelt angol-, német- és informatikatanfolyamokat követő továbbtanulási és gyakorlási lehetőségekről, az egészséget erősítő mozgásos programokról – mindezekről lapunk is folyamatosan be fog számolni továbbra is.

Az aktív időskor, a szépkorúak tapasztalata, tudása a kerület számára is olyan értéket képvisel, amelyet nemcsak megismerni, de tisztelni, megőrizni és támogatni is kell.

Mit kell tudni az Újbuda 60+ Kedvezménykártyáról?

A kedvezménykártya tulajdonosai vásárlási kedvezményeket kaphatnak minden olyan újbudai üzletben, ahol az „Idősbarát Vállalkozás – Újbuda” matrica látható. A programban részt vevő vállalkozások száma már több mint 200, és a lista folyamatosan bővül.

A kártya másik funkciója, hogy ingyenes vagy nagyon kedvezményes részvételi lehetőséget biztosít az Újbuda 60+ mintegy 300 havi programján.

Ilyen például a 60+ Színházjáró Program, amelyben öt különböző bérlettel lehet megnézni a 2015/2016-os évadban többek között a Vígszínház, a Magyar Operettszínház és természetesen a XI. kerületi Karinthy Színház bizonyos előadásait. A 2016-os év újdonságai közül említjük, hogy az Albertfalvi Közösségi Házban elindult a 60+ Fotótanoda, amely kezdő és haladó oktatással várja a fotózás szerelmeseit. Megkezdte próbáit a 60+ Ezüstkar is, amely az énekelni vágyókat várja foglalkozásaira.

A kedvezménykártyát az önkormányzat kizárólag az újbudai lakcímkártyával rendelkező 60. életévüket betöltött kerületi polgároknak biztosítja ingyen és személyre szólóan, igényelni a cikkünk mellett található igénylő lap kitöltésével is lehet.

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a kedvezménykártya elkészítésének időtartama – a szükséges nyomdai mennyiség összegyűjtése miatt – több mint egy hónap is lehet. A szervezők tájékoztatása szerint azonban az sem marad le a tanfolyamokról, aki még csak most igényelte. A beiratkozásoknál ilyenkor jelezni kell, hogy az igénylés folyamatban van, a jogosultság igazolásához fel kell mutatni az érvényes személyi igazolványt, valamint a lakcímkártyát.

Az idei év új kényelmi szolgáltatásaihoz tartozik, hogy a beiratkozásokhoz a fenti két igazolványt kell majd magával vinnie és felmutatnia az érdeklődőnek, így az sem marad le a programokról, aki aznap otthon felejtette az Újbuda 60+ kedvezménykártyáját.

Újbuda 60+ Kedvezménykártya

Az Újbuda 60+ Kedvezménykártya (továbbiakban: kedvezménykártya) egy kedvezményes vásárlást és részvételi lehetőséget biztosító kezdeményezés, amely módot ad, hogy minél több időskorú élhessen aktív, méltó és minőségi életet Újbudán. Az elmúlt években a kedvezménykártya túllépett eredeti funkcióján, és mára a 60+ Program és a kerületi időskorúak „szimbóluma lett”.

A kártyát egyrészt kedvezményes vásárláshoz lehet használni, minden olyan újbudai üzletben, ahol az „Idősbarát Vállalkozás – Újbuda” matrica látható. A programban részt vevő vállalkozások száma immár több mint 200, a lista folyamatosan bővül.

A kedvezménykártya másik funkciója, hogy ingyenes vagy nagyon kedvezményes részvételi lehetőséget biztosít az Újbuda 60+ Program mintegy 300 havi programjára.

A kedvezménykártyát a 60. életévüket betöltött kerületi polgároknak igénylés esetén az önkormányzat térítésmentesen és személyre szólóan biztosítja. A kártya az árengedmény igénybe vételére szóló jogosultság igazolására is szolgál.

Nagyon fontos!

A kedvezménykártya ingyenes, és minden XI. kerületben állandó lakóhellyel rendelkező polgár megkaphatja, aki betöltötte a 60. életévét.

  • A 60+ Programban biztosított kedvezményeket kizárólag a kedvezménykártyával lehet igénybe venni.
  • A kártyával kizárólag annak tulajdonosa vásárolhat, a kártyát átruházni nem lehet.

A kedvezménykártyához az alábbi módon lehet hozzájutni:

A kártyát egy igénylő adatlap kitöltésével lehet kérni, amely megtalálható az Újbudai Szenior Programközpontban és a Polgármesteri Hivatal recepcióin, de letölthető a http://idosbarat.ujbuda.hu/galeria/kedvezmenykartya/60-kedvezmenykartya-...

oldalról is.

Az igénylő adatlap kitöltése után a kártyákat a helyszínen elhelyezett Újbuda 60+ feliratú gyűjtőládákba szíveskedjenek bedobni. Az elkészített kedvezménykártyákat az önkormányzat postai úton juttatja el a címzettnek.

Újbuda