Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 23. kedd, Lenke

Magyar Festészet Napja - Kiállítások országszerte

Újbuda   |   2017, október 13 - 13:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

Országszerte csaknem negyven településen számtalan kiállítással és programmal várja a közönséget októberben az eredetileg Újbudáról indult Magyar Festészet Napja.

A Magyar Festészet Napját 2002 óta ünneplik a festők védőszentje, Szent Lukács ünnepe (október 18.) körüli napokban; a programsorozat mára Magyarország legnagyobb festészeti eseményévé vált. Az idei év fő kiállítása az Élő magyar festészet - A hal című kiállítás, amely október 15 és 27. között, a Duna partján álló Bálna Budapest épületében tekinthető meg, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjának részeként.
A rendezvénysorozat központi kiállítása magában foglalja a doyenek-festőmesterek, a középgeneráció, valamint a fiatal generáció műveit; a három szekció kurátorai Verebes György, Baksai József és Horváth Dániel.
Mint a közlemény felidézi, az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy a generációkat bemutató kiállítás külföldi festőket is vendégül lát, valamint egy társművészeti ág kapcsolódik a rendezvényhez. 2017-ben a murnaui művésztelep tizenöt festője harminc művel szerepel a bemutatón, a képek mellett pedig ezúttal a kortárs magyar üvegfestészet csatlakozik a tárlathoz.
A központi kiállítás keretében adják át a Magyar Festészet Napjának legrangosabb szakmai díjait, az idei támogató, a Földművelésügyi Minisztérium ezeken felül pedig egy-egy díjat adományoz a hal tematikájához legközelebb álló két mű alkotójának is.
A Magyar Festészet Napjához országosan csaknem negyven város mintegy hatvan programjával csatlakozott; a rendezvénysorozat részletes programja a www.festeszetnapja.hu honlapon böngészhető.

MAGYAR FESTÉSZET NAPJA ÚJBUDÁN - október 13. péntek

A festészet ünnepe a XI. kerületből indult hódító útjára és vált országhatárokat is átlépő nagyívű programsorozattá. A Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig számos galéria kapcsolódik be az egész napos, ingyenes, igényes, interaktív és látványos rendezvényfolyamba.

11.00 Koszorúzás a Kelenhegyi úti Művészházban (Budapest XI. ker. Kelenhegyi út 12-14.)

13.00 Verebes György Munkácsy-díjas festőművész kiállítása, Újbuda Galéria (1113 Budapest, Zsombolyai u. 5.) A kiállítás megtekinthető: 2017. november 13-ig
www.verebesgyorgy.hu

14.00 Galériaséták a Bartókon
A Bartók Béla Boulevard galériáival együttműködve a Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig, a Bartók Béla út jelentősebb kiállító helyeit látogatjuk végig ezen a délutánon. A festészeti tárlatokat Garami Gréta művészettörténész és Sipos Endre művészetfilozófus mutatja be és méltatja. A séta 14 órakor indul a Bartók Béla út 1-ben a Tinta Art Café-ból (1114 Budapest, Bartók Béla út 1.). Időtartam kb. 2 óra.


17.00 Koszorúzás a Csontváry emléktáblánál (1111 Budapest, Gárdonyi tér)


18.00 ” “ — A Képzőművészeti Egyetem és az Esterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének frissen végzett festőművészeinek kiállítása
Helye: B32 Trezor Galéria (1111 Budapest, Bartók Béla út 32.)

A tárlaton a művészeti felsőoktatásban a közelmúltban végzett festőművészek mutatkoznak be. Tematikai és formai eklektikusság teszi igazán izgalmassá ezt a válogatást. A kiállítás betekintést enged a frissen végzett generáció világlátásába. Mennyire követik a technikai újításokat, hogyan viszonyulnak a hagyományokhoz, mit találnak vonzónak és mitől tartanak a most húsz és harminc közöttiek.
Megnyitja: Horváth Dániel festőművész, a kiállítás kurátora
A kiállítás megtekinthető: 2017. november 3-ig (H-P: 10-18 h)

18.30 Tárlatvezetés Vojnich Erzsébet festőművész kiállításán, B32 Galéria és Kultúrtér (1111 Budapest, Bartók Béla út 32.)

19,30 Tárlatvezetés Miksa Bálint festőművész kiállításán, Karinthy Szalon (1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 22.)