Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Magas kitüntetéssel jutalmazták a piarista tanárt

Újbuda   |   2015, január 26 - 15:19Nyomtatóbarát változatSend by email

Európa Polgári díjat kapott Kerényi Lajos piarista atya, a Szent Margit Gimnázium hitoktatója. Az elismerést az intézmény dísztermében adta át Hölvényi György, európai parlamenti képviselő.

Az atya bátorsága és állhatatossága hitet és reményt adott az embereknek - mondta az ünnepségen Hölvényi György, európai parlamenti képviselő.A díjazottat Görbe László, a Szent Margit Gimnázium igazgatója köszöntötte, felolvasta Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes laudációit, amelyek a 88 éves atya életét és munkásságát méltatták.

Kerényi Lajos szerint fontos, hogy tovább küzdjünk azért az európai szellemiségért, amit többek között Robert Schumann alapító szellemisége is képviselt. A díjazott szólt a keresztény európaiság összetartó erejéről és fontosságáról is. Szerinte a természetfeletti értékeket "kilopták az emberi lelkekből és a társadalomból, a megtépett, értékeitől megfosztott ember pedig nem talál válaszokat az élet nagy kérdéseire, és ebbe belebetegszik". Hozzátette: ő eddig is mindent megtett a természetfeletti világ "visszavarázsolásáért", és ezután még nagyobb lelkesedéssel és erővel fog munkálkodni.

Dr. Kerényi Lajos

"Mindig lesz a világon valami több, mint maga a világ. Mindig lesz a történelemben valami több, mint maga a történelem. Mindig lesz az emberben valami több, mint maga az ember"- vallja Lajos atya.

Kerényi Lajos 1927. július 1-jén született Szőnyben. A második világháború idején, 1945-ben orosz hadifogságba került, ahonnan néhány hónap múlva súlyos betegen tért haza. 1946-ban lépett be a piarista rendbe, 1952-ben szentelték pappá. Első szolgálati helye az Alsó-Krisztinavárosi templom volt. 1957-től két-három évenként helyezték át másik plébániára "büntetésből". 1976-tól a külső-ferencvárosi Szent Kereszt plébánia káplánja, 1996 óta a plébánosa. 1990 után sokat tett a Szent Margit Gimnázium újraindításáért, és a mai napig az iskola tanára.

Lajos atya nemcsak pap, hanem tanár, az ifjúság mentora, betegek lelki gondozója, sőt könyvszerzőként is kiemelkedő. Azok közé a papok közé tartozik, akik az elnyomás évei alatt nem békéltek meg sorsukkal. Saját bevallása szerint gyakran kockáztatta életét, biztonságát, papi pályáját. Bátran szervezett a fiataloknak találkozót és lelkigyakorlatot Nagymaroson és Egerszalókon, látogatta a kórházakat, segítve ezzel az elesetteket és betegeket. Többször feljelentették az Állami Egyházügyi Hivatalnál, de nemes céljait nem tudták megtörni.

Kerényi Lajos 2007-ben állhatatossága jutalmaként a Parma Fidei - A Hit Pajzsa kitüntetést is átvehette a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján. Lajos atya azt vallja, hogy: „Az Isten emberének az a dolga, hogy bátran és világosan kimondja, hogy mi helyes és mi nem”.

A Szent Margit Gimnázium tanárai és diákjai vastapssal jutalmazták díjazott tanárukat, végül pedig egy musical előadással köszöntötték.

Az Európai Polgári díjról

A 2008-ban alapított díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket díjaz az Európai Parlament, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki. A magyar zsűri elsőként Székely János katolikus segédpüspököt jelölte, de nemcsak magánszemélyek, hanem szervezetek is részesülhetnek ebben az elismerésben. A korábbi magyar díjazottak között volt például a Raul Wallenberg Egyesület, illetve Nyisztor Ilona népművelő. Tavaly Róka Gyula, a székesfehérvári Esélyek Házának munkatársa érdemelte ki ezt a rangos elismerést, de megkapta még a román állampolgárságú Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is.

D.B.S.