Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. szombat, Konstantin

Lezárult az örökségvédelmi konzultáció

Újbuda   |   2022, május 11 - 09:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az örökségvédelmi konzultáció közel két hónapja alatt összesen 186 objektum kerületi védettségére érkezett jelölés, 60 százaléka (114) e-mailben, 40 százaléka (72) pedig a Google Formson keresztül.

Végül 145 egyedi, egyéb védettséggel még nem rendelkező épület vagy épületegyüttes, valamint egy utcaburkolat került a jelölti listára.
A városrészek terén a Gellérthegy vezeti a listát (35–37 százalék), ezt követi Kelenvölgy-Péterhegy (33–34 százalék), majd Szentimreváros (14 százalék). A jelölések jelentős része helyben aktív civil szervezetektől érkezett, de sokan küldtek be magánszemélyként is javaslatot.
Az önkormányzat átadja a listát a szakértőknek, akik aztán egy, 50 tételre szűkített listára végzik el a részletes értékvédelmi hatástanulmányt. Ez fogja megalapozni a képviselő-testület döntését, hogy mely épületek részesüljenek helyi védelemben (a döntés az ősz folyamán várható).

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.