Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. péntek, Mária

Lezárult a budai campus integrációja

Újbuda   |   2016, február 2 - 12:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Sikeresen lezárult a Szent István Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem három budai karának integrációja - mondta Tőzsér János, a gödöllői központú felsőoktatási intézmény rektora.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése értelmében és a felsőoktatási struktúra átalakításának részeként a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara január 1-jétől a Szent István Egyetem (SZIE) részeként működik tovább.
A Szent István Egyetem rektora kiemelte, hogy az intézmény a fenntartó által előirányzott módon és időn belül hajtotta végre az integrációval járó feladatokat, a Budapesti Corvinus Egyetem támogatásával és szoros együttműködésével.
Az elmúlt hónapokban "megfeszített tempót diktáltak" egymásnak a Szent István Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a budai campus munkatársai, ennek eredményeként lezárult a sikeresnek tekinthető integráció – közölte a rektor. Felidézte, hogy a SZIE tavaly december 16-i szenátusi ülésén elfogadták az új és egyben bővített szervezeti és működési szabályzatot. A budai campus szakmai munkájának irányítására, koordinálására a Szent István Egyetem szenátusa rektorhelyettesi pozíciót hozott létre, amelyre pályázatot írtak ki. A sikeres integrációt követően az élelmiszertudományi karon, a kertészettudományi karon, valamint a tájépítészeti és településtervezési karon folyó képzések továbbra is a budapesti Villányi úton folytatódnak - közölte az intézményvezető.
Tőzsér János rektor hangsúlyozta: az egyetem fontos feladatának tekinti, hogy újra népszerűvé tegye az ifjúság körében az agrár-felsőoktatást, s az oda jelentkezők arányát növelni tudják. Nem titkolt szándékuk, hogy a SZIE hosszú távon a Kárpát-medence meghatározó, nemzetközi súlyú, egyedülállóan széles agrárképzési és -kutatási portfólióval rendelkező, vezető agrár-vidékfejlesztési felsőoktatási intézményévé váljon, ez pedig elképzelhetetlen a budai campus karainak aktív részvétele, együttműködése nélkül - mutatott rá.
A fenntartó tavaly a Budapesti Corvinus Egyetem számára ötvenmillió forint költségvetési többlettámogatást biztosított annak érdekében, hogy a Villányi úti budai campus fejlesztési terve legkésőbb 2015. december 31-ig elkészüljön, ami megtörtént. Az Emmi által biztosított fedezetet a jelenlegi épületek állagfelmérésére, az annak alapján szükséges felújítások, átalakítások költségbecslésére és terveire, a jövőbeni fejlesztésre vonatkozó koncepciók és az ennek megfelelő koncepcionális tervek kidolgozására fordították, továbbá a fedezet biztosítja majd az egyes állagmegóvó, biztonsági szempontból nem halasztható felújításokat is.

MTI