Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. péntek, Mária

Letették a MOL új székházának alapkövét

Újbuda   |   2018, október 2 - 15:40Nyomtatóbarát változatSend by email

Elindult a MOL új székházának építkezése, a Kopaszi-gát mellett épülő MOL Campusban, ahol mintegy 2500 munkaállomást alakítanak ki a legmodernebb munkakörnyezetben. A belsőépítészeti terveket a berlini székhelyű KINZO stúdió készíti. A vállalat székháza várhatóan 2021-re épül meg.

MOL-csoport letette a vállalat saját beruházásában megvalósuló MOL Campus székház alapkövét a BudaPart részeként a Kopaszi-gáton. A társaság állami támogatás nélkül építi meg a 86 ezer négyzetméteres épületet, amely  Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója szerint a régió legmodernebb irodaháza lesz, ami jelképezi az elmúlt húsz év változását a vállalat helyzetében, piaci erejében és kultúrájában. A 28 emeletes irodaházban 2500 munkavállaló számára alkalmas modern munkakörnyezetet alakítanak ki.

A MOL 2030-as stratégiájával összhangban döntött úgy, hogy megépít egy olyan, a vállalatcsoport eredményeit és ambiciózus terveit megfelelően kifejező, a dolgozókat középpontba állító székházat, amely kilép a tradicionális keretekből és a leginnovatívabb munkakörnyezetet hozza Magyarországra. Az új épülettel lehetőség nyílik arra, hogy jelenleg a város öt kerületében dolgozó munkatársak egy térben kapjanak helyet. Az irodaház tervezése során törekedtek arra, hogy az épület a XXI. század elvárásainak megfelelő, kétszeres környezetvédelmi minősítéssel rendelkezzen, így energiatakarékossági, környezettudatossági és fenntarthatósági szempontból is a legmagasabb szintű legyen.

A vállalat 2021-ig 800 milliárd forintnyi beruházástl végez az országban, ennek része az irodaház-építés is, amelynek költségeit Hernádi Zsolt nem ismertette. Az irodakomplexumban nem lesznek kiépített, egyéni munkaállomások, helyette a munkakörnyezetet úgy alakítják ki, hogy azt bárki, bárhol tudja használni. A vezetőség ebben az épületben is a hatodik emeleten kap helyet. A napi munka feszültségét egy úgynevezett játékszobában vezethetik majd le a dolgozók, a panorámateraszt viszont bárki használhatja. (Az egyelőre nem eldöntött, hogy a „kilátó” ingyenes lesz-e vagy sem.)

Tarlós István főpolgármester beszédében a hagyománytiszteletre es a modernizációra hívta fel a figyelmet. Budapesten számos műemlékvédelem alatt álló épület van, többségük a belvárosban található. A korszerű és kortárs építészeti beruházás - szerinte - ezért sem zavarja majd a főváros összképét, hiszen távol esik a XIX-ik századot idéző szecessziós épületektől. A főpolgármester hangsúlyozta: a számos vitát kiváltó irodakomplexum megépítése szimbolikus jelentőséggel bír, egyúttal a kor építészetének új tesztüzemét is jelenti.

Az alapkő letételen Hoffmann Tamás polgármester lapunknak elmondta: a kerület és a MOL hagyományosan gyümölcsöző kapcsolatot ápol egymással, a campusnak köszönhetően pedig több kedvező változásis lesz majd. Ilyen például a tömegközlekedés, de fejlődik az infrastruktúra és a kerület Duna-menti ipari övezete is tovább újul.
A MOL a berlini székhelyű belsőépítész céget, a KINZO-t bízta meg a székház belső irodatereinek tervezésére, a MOL Campus terveit pedig egy londoni építészcég, a Foster + Partners készítette. Az épület tervének kidolgozásában az építésziroda magyarországi partnere a FintaStúdió.
A kivitelezésre a tervek szerint novemberben írják ki az első tendert, a MOL tulajdonában álló telken épülő irodaház előreláthatólag 2021-re készül el.