Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. szerda, Ambrus

Lengyel-magyar Felczak napok a Fonó Budai Zeneházban

Újbuda   |   2018, március 14 - 14:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Wacław Felczak lengyel-magyar napok lesznek március 21 – 24 között a Fonó, a Lengyel Intézet és Akvárium Klub szervezésében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma alapítványt hoz létre, amely a lengyel-magyar barátság és a közép-európai együttműködés egyik legendás, bár eddig méltatlanul elfeledett XX. századi hősének, Wacław Felczak professzornak a nevét viseli. A Wacław Felczak Alapítvány támogatni fogja a lengyel-magyar kapcsolatok kutatását és népszerűsítését, a közös gondolkodást, a közös alkotást és a közös cselekvést, az élményszerű együttléteket, illetve a harmadik országokban való közös megjelenést is. Szolgálni fogja a két nép barátsága iránt érdeklődőket, és azokat is, akikben egyelőre nem ébredt fel ez az érdeklődés, hiszen az ezeréves barátság minden magyarnak és lengyelnek fontos értékeket és lehetőségeket kínál.

Az Alapítvány (amelynek elnöke Karol Biernacki, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója) március 21-én mutatkozik be a Fonó Budai Zeneházban. A program keretét a legrégebb óta folyamatosan működő táncház, a Fonó Szerda adja. A táncház – az ifjúságot, összeurópai művelődéstörténetbe ágyazott nemzeti értékeken keresztül tartalmas, élményközpontú szórakoztató formával megszólító – olyan hungarikum, amely az utóbbi időben terjedt el a lengyelek körében is a magyar mintákat követve. A program központi eseménye az ünnepi gála, mely a március 24-ig tartó kulturális programsorozat első és legfontosabb eleme.

A programok:

Március 21. 18:30

Fonó Budai Zeneház:

„Együtt táncol, s issza borát” lengyel-magyar táncház és gála a Wacław Felczak Alapítvány létrehozása jegyében

Az est programja:

18:30: Fonó Szerda - lengyel-magyar nyitott tánctanfolyam (Pajta)

19:00: Benedicamus – a Szent Efrém Férfikar Duó lemezbemutató koncertje (Nagyterem)

20:30: Ünnepi gála, melynek keretében bemutatkozik a Wacław Felczak Alapítvány (Nagyterem)

22:00: lengyel-magyar táncház (Pajta)

22:00: Bridges – Fekete-Kovács Kornél – Kuba Stankiewicz Duó lemezbemutató koncertje (Nagyterem)

Az est folyamán a Rézbong Kiadó standjainál megtekinthetők az első Felczak-könyvek sorozat kiadványai

A gála közreműködői:

Szent Efrém Férfikar, a Kapela Brodów zenészei és táncosai, Kubinyi Júlia, Berecz István és Barátai, Fekete-Kovács Kornél – Kuba Stankiewicz Duó

Március 22. 18:00:

Lengyel Intézet

Hedvig. A waweli királynő – bemutatkozik a Felczak-könyvek sorozat

A Felczak könyvek-sorozatot és a megjelent négy könyvet Szörényi László irodalomtörténész és a kiadó vezetője, Kovács Gergő mutatja be. Ezt követően Marta Kwaśnicka, a Hedvig. A waweli királynő könyv szerzője tart közönségtalálkozót.

Március 24. 10:00 – 17:00:

Fonó Budai Zeneház

„Lengyel-magyar zenei összeFonódások” zenediplomáciai konferencia a Wacław Felczak Alapítvány létrehozása jegyében. A három panelből álló konferencia azt járja körül, hogy a népzenei, a jazz és a világzenei szcénán melyek azok az együttműködési lehetőségek, amelyek segítik egymás legértékesebb produkcióinak megismerését és megismertetését. A népzene és táncházmozgalom terén a lengyelek követik a magyar mintákat, míg a világszínvonalú lengyel jazz olyan lehetőségeket nyithat a magyar művészek előtt, amelyek közvetlenül talán nehezebben elérhetők. A világzenei szcénán érzékelhető a régió súlyának növekedése, így a közös stratégiák mindkét nemzet művészei, és különösen a közös produkciók szempontjából lehetnek gyümölcsözőek. Bemutatkoznak a zenediplomácia szempontjából leginkább relevánsabb lengyel intézmények. A konferencia mind a lengyel piac iránt érdeklődő művészek, mind a lengyel művészek iránt érdeklődő zeneipari szereplők érdeklődésére számot tart.

A Wacław Felczak Alapítvány egyik célja zenei műfajtól függetlenül az, hogy a két ország ifjúságával egymás legértékesebb előadóit, produkcióit, műveit, megismertessük, megszerettessük, egymás mindennapjainak tartalmas részévé tegye.

Előadók, kerekasztal beszélgetések résztvevői:

Diligens Linda (világzenei koncertszervező; X-Produkció) Agnieszka Matecka (művelődésszervező; Pismo Folkowe) Ula Nowak (kulturális menedzser; Pannonica Folk Festival), Hegedűs Anna (kulturális médiaszakértő; Fonó Budai Zeneház) Jerzy Szczerbakow (Radio JazzFM), Kuba Borysiak (etnomuzikológus; Lengyel Rádió), Jacek Hałas (népzenész; Muzykanci), Krzysztof Kubański (világzenei koncertszervező; Fiesta Music), Mohay Gergely (ifjúságpolitikai szakértő; Wacław Felczak Alapítvány) Rosonczy-Kovács Mihály (népzenész; Philidor Intézet), Szerényi Béla (népzenepedagógus; Óbudai Népzenei Iskola), Tóth Viktor (jazz szaxofonos; Tóth – Wojtasik együttműködések)

A lengyel és magyar nyelvű szakmai konferencia nyitott, ingyenes, regisztrációhoz kötött. Regisztrált vendégeinknek lengyel-magyar szinkrontolmácsolást biztosítanak. A regisztráció email címe: bozko@philidorinstitute.org, a tárgy mezőbe az érdeklődők írják be: konferencia

Akvárium Klub 19:00 – 24:00:

Felczak-záróbuli az Akváriumban

19:00: Marcin Świetlickivel, a Tizenkettő című regény szerzőjével beszélget Karaba Márta, a Szlávtextus szerkesztője

20:00: Tizenkettő Trió (PL) koncert közreműködik Szabó Hunor

21:30: SALK (PL) koncert vendég: Jónás Vera

23:00: DJ Kuba Karaś (PL) party