Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 21. péntek, Alajos, Leila

Le lehet szállítani a maszk nélküli utast

Újbuda   |   2020, augusztus 26 - 09:18Nyomtatóbarát változatSend by email

A Covid-19 járvány veszélye miatt a fővárosi közösségi közlekedési járatok utasai továbbra is kötelesek maszk­­­kal, annak hiányában kendővel, esetleg sállal eltakarni az arcukat, már a megállókban is – figyelmeztetett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A kötelező maszkviselésről szóló kormányzati és fővárosi rendelet érvényben van, betartására a BKK minden rendelkezésre álló felületen felhívja a figyelmet. Ennek ellenére az elmúlt hónapokban lazult a maszkviselési fegyelem. Míg a szabály bevezetésekor a budapesti utasok közel 100 százaléka betartotta az előírásokat, a BKK nem reprezentatív felmérése szerint augusztus közepén 85 százalék körül mozgott ez az arány. A maszk használatát elsősorban az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására. Aki a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, az utazási feltételek szerint kizárható a közösségi közlekedési szolgáltatásból – emlékeztetett a BKK. (A hatályos üzletszabályzat szerint kizárható az utazásból az, aki „magatartásával, tevékenységével vagy állapotával a közlekedés biztonságát, saját és utastársai testi épségét, egészségét, a jármű vagy berendezéseinek épségét, tisztaságát veszélyezteti” – a szerk.).
Az ellenőrök is kötelesek maszkot viselni, a járművezetők azonban nem, mert legtöbbjük zárt vezetőfülkében ül. Ha viszont utasok közé mennek, akkor nekik is maszkot kell felvenniük.

BKK/Újbuda