Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 4. hétfő, Ulrik

Látogatható a Munkácsy kiállítás Újbudán

Újbuda   |   2014, október 7 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kivételesen nagy presztízsű kiállítás nyílt a Próféta Galériában. Munkácsy Mihály közel ötven munkáját tekinthetik meg a látogatók október 5. és december 7. között a Gellért téri kiállítóhelyen. A tárlatot ingyen látogathatják a kerületben élő 14 év alattiak, valamint a nyugdíjasok.

Az önkormányzat kiemelt támogatásával létrejött kiállításon a születésének 170. évfordulóját ünneplő Munkácsy Mihály harminc olajfestménye, 20 grafikája és fotódokumentációi láthatók. A Kulturális Városközpont kapujában megnyíló tárlat gerincét Pákh Imre műgyűjtő kollekciója adja, a többi alkotást különböző múzeumokból kérte kölcsön a galéria. Réti László, a Próféta Galéria vezetője arról beszélt, mostantól minden évben rendeznek egy hasonlóan jelentős kiállítást.

Bakó Zsuzsanna művészettörténész Munkácsyt a világ egyik legnagyobb festőgéniuszának nevezte, aki első komoly sikere, a Párizsi Szalonban kiállított és aranyérmet nyert Siralomház című munkája óta a figyelem középpontjában áll világszerte. Kiállításait ma is százezrek látogatják, képei a legmagasabb árakon kelnek el az aukciókon. A Próféta Galériában kiállított művek összértéke megközelítőleg hárommilliárd forint.

Munkácsy mélyről küzdötte fel magát: asztalos legényből lett híres festő, aki hatalmas méretű vásznaival az egész világot meghódította. A kor legnagyobb „szociológusa” is volt egyben, az európai és a magyar társadalom falusi és városi közösségeinek kiváló ismerője. A realizmus elindítójától, Gustave Courbet-tól ismerte meg a műfajt, de munkásságában a realizmus mellett a romantika is szerephez jutott. A világhíres festő, aki megrendelésekből finanszírozta grandiózus festményeinek megalkotását, rövid idő alatt hihetetlen gazdag életművet alkotott. Mindössze 56 évet élt, amelynek 33 aktív alkotó évében hozta létre közel 1000 festményből és grafikából álló életművét.

A közszemlére tett alkotások közül kiemelkedik az Ásító inas egész alakos képe, melynek közeli portréja vált világhírűvé, de olyan híres festmények tanulmányait is láthatja a budapesti közönség, mint a Krisztus Pilátus előtt című. Hoffmann Tamás polgármester arról beszélt, a Munkácsy Újbudán című tárlat budapesti szintű kulturális esemény, amire az egész város oda fog figyelni.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.