Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 31. péntek, Árpád

Lakossági tájékoztatás az ebtartásról

Újbuda   |   2016, december 21 - 11:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Csaknem 10 ezer kutya él Újbudán, gondos és szabályszerű tartásuk mindenki számára fontos. Az állattartást szabályozó rendeletek nagyrészt olyan elemi dolgokra térnek ki, melyeket egy jóérzésű gazdi előírások nélkül is megtesz.

A gazda kötelességei a jogszabályok szerint:

- Megfelelő körülmények biztosítása

A kutyának kell egy hely, ahova behúzódhat az időjárás viszontagságai elől, pihenhet és megfelelő tere van a mozgáshoz. A gazdának naponta kell gondoskodnia ételről, friss vízről, valamint a tartási hely ellenőrzéséről.

- Az egészség megőrzése

Minden három hónapos kort elért ebet be kell oltatni veszettség ellen, illetve ezt évente meg kell ismételni. A lelki egészséghez kapcsolódik a szabályozás idei változása; a szabadban tartott kutyát nem lehet TARTÓSAN kikötni. A tartós kifejezés nincs pontosan meghatározva, általánosságban elmondható, hogy legalább napi egyszeri mozgatás, sétáltatás mindenképpen szükséges.

- Mikrochip használata

A chipes (transzponderes) azonosíthatóság biztosítása nélkül az ebet az állatorvos be sem olthatja. Emellett a gazda felelőssége, hogy kutyája ne csatangoljon el, így a chip nagy segítség lehet abban, hogy a négylábú kedvenc mielőbb hazakerüljön.

- Sétáltatásra vonatkozó előírások

Ebet közterületen csak pórázon lehet vezetni. Szájkosár használata kizárólag az előírt helyeken (tömegközlekedés, közösségi helyszínek), vagy az egyed ismerten agresszív viselkedése esetén kötelező, ugyanakkor a gazda köteles gondoskodni arról, hogy kutyája embernek, állatnak sérülést ne okozhasson. Kutyafuttatók területén az ebek elengedhetők, de a sérülés megakadályozásának felelőssége itt is fenn áll. A kutyapiszok és egyéb szennyeződés feltakarítása a gazda kötelessége, melyet haladéktalanul meg kell tennie.

XI. kerületi sajátosságok:

- Az általános előírásokon túl helyi rendelet szabályozza a társasházak közös használatú területein követendő magatartásokat, melyek jóérzésű állattartónak nem okozhatnak gondot. Állatot közös udvaron, lépcsőházban nem engedünk szabadon, az ott okozott szennyeződéseket pedig fel kell takarítani. Egyéb állat (macska, madár) helyhez szoktatása, közös területeken történő etetése tilos. Közterületen szintén nem tanácsos galamboknak magot szórni, ezzel ugyanis köztisztasági szabálysértést követhetünk el.

- 2014–2015 évben zajlott Újbudán a háromévente kötelező ebösszeírás, a következő 2018-ban várható. A jogszabály szerint a kutyatulajdonosok az ebösszeírás során kötelesek adatot szolgáltatni a jegyző részére. Mivel a dátum könnyen feledésbe merül, tanácsos az aktuális oltásokat folyamatában lejelenteni. Ezt megtehetik személyesen, e-mailben (ebnyilvantartas@ujbuda.hu), vagy a www.ebnyilvantarto.hu weboldalon. Itt először az ügyfélkapun kell regisztrálni, és fontos, hogy – mivel a rendszert több önkormányzat is használja – az eb adatainak feltöltésénél a Budapest XI. kerületet válasszák ki.

A fent felsoroltak elemi dolgok, ugyanakkor elmulasztásuk szabálysértési vagy közigazgatási eljárásban kiszabott pénzbírságot vonhat maga után. Mivel nem a pénzbírság kiszabása a cél, a felelős állattartás elősegítése érdekében Újbuda önkormányzata több módon segít.

- Kutyafuttattók kialakításával (helyszínek):

Gazdagréti út–Rétkerülő utca

Gazdagréti út (Tűzkő utca magasságában)

Őrmező, Boldizsár utca–Balatoni út

Rátz László utca 38–46. előtt

Major utca–Albert utca sarok

Bikás park

Mezőkövesd utca–Szerémi út sarok

Nándorfejérvár köz 17. (zajvédő falnál)

Hamzsabégi sétány (töltés alatt, Fadrusz u.–Fehérvári út között)

Hamzsabégi sétány–Szerémi sor sarok

Sáfrány utca–Kondorosi út sarok

Nagyszeben út–Menedékes utca sarok

A kutyafuttatóknál novemberben helyezett ki az önkormányzat háromféle, „Együtt, békésen” mottójú táblát, az ÁlmosFelhő Kutyajólétet fényképes anyagaival, melyek a kutyák nevelését, testbeszédének megértését és a futtatókban felmerülő helyzetek kezelését segítik.

- Kutyaürülék gyűjtőedények kihelyezésével:

439 darab ilyen speciális „szemetes” van a kerületben. Az Újbuda Prizma hetente két alkalommal üríti az edényeket, és évente 2 millió darab kutyapiszokgyűjtő-zsákot helyez ki. Utóbbi kiegészítésül, gyors segítségként szolgál. Bár előfordul, hogy a frissen kihelyezett összes darabot egy gazdi egyszerre elviszi, jellemzően eleve erre alkalmas zacskót hozva sétáltatnak.

Praktikus tanácsok:

- A nem kívánt almok megelőzésére legjobb megoldás az ivartalanítás. A költségek átvállalására az önkormányzatnak nincs lehetősége, azonban célszerű körbeérdeklődni az állatvédő szervezeteknél, fajtavédő kluboknál, legtöbbször bizonyos számú kutya-macska ivartalanításának költségét vagy annak egy részét átvállalják.

- Kutyakiképzők tanfolyamain a gazda könnyebben taníthatja meg kedvencét az alapvető vezényszavak elsajátítására, és az itt szerzett szocializációval a kutya idegen emberek és állatok közelében is kiszámítható, kedves társ lesz.

- A nyakörvre célszerű a veszettség elleni éves oltást igazoló bilétát felrakni, és a gazda telefonszámát is. Utóbbit szabadba kijáró macskáknál is javasoljuk, így azonnal látszik, hogy a doromboló kedvenc sem gazdátlan állat.