Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 23. kedd, Lenke

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS a síkosságmentesítésről

Újbuda   |   2018, február 1 - 13:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

A hatályos fővárosi rendelet alapján az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlana előtti járda, illetve a járda és a kocsiút közötti terület gondozásáról, szemét- és gyommentesítéséről, valamint hó- és síkosságmentesítéséről.

Ha az épületben üzlet működik, a hó és a jég eltüntetése nyitvatartási időben a bolt használójának, minden más időpontban a (társas)háznak a feladata. A síkosságmentesítést naponta legkésőbb reggel 8 óráig kell befejezni, ha napközben újból jeges vagy havas lesz a járda, meg kell ismételni.
A járdatakarítás elmulasztása miatt bekövetkező balesetekért a társasház tulajdonosai egyetemlegesen felelnek, a kártérítési kötelezettség alól a síkosságra vagy a jegesedésre figyelmeztető táblák kihelyezése sem menti fel a lakóközösséget.
A burkolt közutak, az ingatlanokhoz nem csatlakozó burkolt járdák, a kiemelt zöld területek, parkok, az ezeken átvezető sétányok, az aluljárókból kivezető és a közlépcsők, illetve a nem magántulajdonú ingatlan előtt futó kerékpárutak tisztán tartása a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. és a Főkert Zrt., nem fővárosi tulajdonú közutak esetében Újbuda Önkormányzata feladatai közé tartozik.


Belterületen a közutak kivételével tilos a hagyományos só használata
A 346/2008. (XII. 30.) Kormányrendelet értelmében 2010. szeptember 1-jétől csak olyan anyag szórható a járdára, amelyik nem veszélyezteti a fás szárú növény egészségét; fák és bokrok közelében nátrium-klorid-tartalmú, azaz hagyományos sót tilos használni. A legjobb eszközök a kvarchomok, a zeolit, illetve a jeget is felolvasztó acetát alapú készítmények, vagy a kalcium-kloridos mészkő granulátum.
Újbuda zöld területben gazdag kerület, ezért az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy környezetbarát síkosságmentesítő anyagokat használjanak. Zeolitos jégoldót önkormányzati támogatással, kedvezményesen az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. székhelyén,
a Hamzsabégi út 60. szám alatt vásárolhatnak a téli időszakban. (További tájékoztatás a www.ujbuda.hu és www.ujbudaprizma.hu honlapon.)