Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 29. csütörtök, Mihály

Kütyük helyett mozgás és játék

Újbuda   |   2022, augusztus 2 - 15:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Úszás, lovaglás, kisautózás, angol nyelvű táncoktatás, kézműves foglalkozások – egyebek közt ilyen programokon vehetnek részt a gyerekek a Sport11 Szabadidőés Rendezvényközpontban a Swimwars Sportklub napközis táborában. Sokan kapnak ehhez támogatást az önkormányzattól.

A lézeres sportlövészettől az elektromos kisautózáson át a csillámtetoválásig számtalan program várja a gyerekeket a Swimwars Sportklub és Úszóiskola nyári táborában. Van, ami a fiúkat, és van, ami a lányokat vonzza inkább, de a lepedőlabdázásnál már együtt játszanak a 4 és 10 év közötti gyermekek. A játékos táncórán angol nyelvű gyerekdalokra mozognak, a Sport11 tanmedencéiben különböző úszásnemeket tanulnak a táborozók. Nagyon kedvelt a lovaglás, a foglalkozás résztvevői megismerhetik az állat viselkedését, és fel is ülhetnek rá. A Sport11 komplexum belső termeiben társasozni, kártyázni, mahjongozni lehet, népszerű a karkötőkészítés és a rajzfoglalkozás is. Aki elfárad, ledőlhet kicsit, míg a felügyelő tanár mesét olvas. A táborozók reggelit, ebédet és uzsonnát kapnak.

A Swimwars vezetőoktatója, Sáry József összeszokott, gyerekszerető szakembergárdát koordinál, tagjai között vannak testnevelő, magyar, angol szakos tanárok, és óvó nénik is. A csoportok kis létszámúak, 6-8 gyermekkel foglalkozik egy pedagógus számtalan segédeszköz és játék segítségével. – A magas oktatói jelenlétnek nem csupán pedagógiai szempontjai vannak, a biztonság a legfontosabb – hangsúlyozta Sáry József.

A sportkomplexum 2009 óta ad otthont a Swimwars napközis tábornak, amelyen évről évre egyre több, főként újbudai gyermek vesz részt, vannak visszajárók, illetve testvérek is. Az idei turnusok átlaglétszáma 50–60 között alakul, a legtöbb táborozó mindegyik programot kipróbálja. – Volt olyan kisgyerek, aki eleinte még a vízbe is vonakodva ment be, a következő napokban mégis megszerette az úszást – mesélte az oktató. Sáry József szerint az internet és az elektronikus kütyük világában felnövő generációnak egyre több impulzusra van szüksége. – A számos különböző tevékenység jobban leköti a felesleges energiát, és gazdagabb élményvilágot teremt – tette hozzá.

Újbuda Önkormányzata korlátozott számban idén is fejenként 10 ezer forinttal támogatja a kerületi óvodás gyermekek táborozását, így csökkentve a szülők kiadásait. A törptáboros hozzájárulás kizárólag a XI. kerületben állandó jelleggel élő gyerekeknek jár. A legutóbbi turnusban 19 törptáboros gyermek nyaralt, a tavalyi Swimwars-szezonban pedig több mint 120 kerületi óvodás szüleinek nyújtott anyagi segítséget a program.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.