Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 22. hétfő, Magdolna

Kutyáik regisztrációjára kérik az állattartókat

Újbuda   |   2015, február 2 - 11:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudán nem büntetik azokat az állattartókat, akik nem jelentik be kutyáikat, ennek ellenére az önkormányzat felhívja a lakosság figyelmét az ebek regisztrációjára. A kutyák nyilvántartását a ’90-es évek óta vezetik az önkormányzatok, ehhez háromévente kell bejelenteni a kedvenceket.

Általában év végéig kell bejelenteni a kutyákat az önkormányzatál, mégis célszerű mielőbb megtenni a regisztrációt. A bejelentés kötelező érvényű az állattartóra, az ebösszeírás végeztével (korábbi ebnyilvántartás alapján) ellenőrzik, hogy ki nem teljesítette kötelezettségét. Horti István a kerület jegyzője elmondta, jelenleg 8-9 ezerre tehető a kerületben élő kutyák száma. Az önkormányzati nyilvántartásba vétel és a néhány éve kötelező chippelés párhuzamosságot mutat, mégsem ugyanaz. Míg előbbinél az adatok az önkormányzathoz kerülnek, utóbbi a Magyar Állatorvosi Kamara PetVetData nevű adatbázisába, amely által EU-s útlevelet is kaphat a házikedvenc.

Kutyáik regisztrációjára kérik az állattartókat

Az önkormányzat nem küld bejelentésre vonatkozó adatlapot a kutyatulajdonosoknak, de a hivatal munkatársai szórólapokat helyeznek el a postaládákban, illetve az önkormányzat weboldalán is elérhető a bejelentő lap. A nyomtatványt kitöltve postai úton, faxon, e-mailben vagy a kihelyezett gyűjtőládákban kell visszajuttatni a hivatalnak. Az adatlapon a tulajdonos nevét és a kutya alapvető adatait kell megadni, valamint jelezni kell azt is, hogy rendelkezik-e chippel az állat. Lakcímnek azt a helyet kell megjelölni, ahol a kutya életvitelszerűen tartózkodik. Bár a kutyatulajdonosok kötelesek megadni az ebösszeíráshoz szükésges adatokat, az önkormányzat mégsem tervez retorziót. Ennek ellenére nem árt tudni, hogy törvény szerint 30 ezer forintos birsággal is súlytható az, aki elmulasztja kötelezettségét.

(T.D. – ÚjbudaTV)

Bejelentőlap az ebösszeíráshoz itt