Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 17. szerda, Rudolf

Kutyafuttatók épülnek Gazdagréten

Újbuda   |   2014, július 14 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Két kutyafuttató építéséről tartottak lakossági fórumot Gazdagréten. A tervezett beruházásról az önkormányzat képviselői és környezetvédelmi osztálya tájékoztatta a környékbelieket, a társadalmi vita során kiderült, hogy ellentét van kutyások és nem kutyások között.

Régóta tartó probléma Gazdagréten, hogy nincs kijelölt kutyafuttató, ezért mindenki ott sétáltatja kedvencét, ahol tudja. Ez az állapot feszültséget okoz kutyatartók és nem kutyások között – értékelte a helyzetet Király Nóra a körzet képviselője. Ezen az állapoton változtatna az önkormányzat azzal, hogy kettő kutyafuttatót is építtetne a területen. Egyiket a Gazdagréti út elején a kőszobor környékén, másikat az út végén a Hosszúréti út magasságában.

Ahol sok kutya találkozik ott a hangzavar is elég nagy, ezért a képviselő szerint nehéz olyan területet találni a lakótelepen, ahol senkit nem zavarna egy kutyafuttató. A hivatal szerint a lakótelep két vége mindenkinek könnyen és gyorsan elérhető, miközben messze esik a lakóházaktól. Előzetes felmérések szerint a lakosság támogatja az ötletet, a kutyásoknak azonban azzal is számolniuk kell, hogy a futtatók kialakításával szigorodnának a lakótelepi kutyasétáltatás szabályai. - Ha lesz kijelölt terület sétáltatásra, a lakók joggal várhatják el, hogy máshol a járókelők nyugalma legyen az elsődleges szempont – tette hozzá Király Nóra.

A fórumon szó volt a kutyasétáltatás szabályairól és a kutyapiszok eltakarításról is. Az állattartók szerint nem kötelező a póráz használata, mások szerint azonban nem csak az ebek, hanem az emberek jogait is figyelembe kell venni. - Az otthagyott kutyapiszok és a szabadon rohangáló kutyák veszélyt jelentenek a lakókra, különösen a kisgyermekekre - hangzott el az egyik oldal véleménye. Kutyások közül sokan úgy vélik, hogy a kijelölt helyszínek nem ideálisak, ezért inkább a meglévő sétáltató területeket kellene mielőbb legalizálni.
A lakosság által is alakítható tervek közösségi portálokon elérhetőek. A gazdagrétiek ötletbörzéjének köszönhetően épülnek majd padok, kutyaivókutak és akadálypályák is a futtatókon.

T.D. - ÚjbudaTV