Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Kutatók éjszakája: program a tervtárban

Újbuda   |   2016, október 4 - 14:35Nyomtatóbarát változatSend by email

Az idei Kutatók Éjszakáján három turnusban, három egyórás programcsomag keretében ismerkedhettek a Lechner Tudásközpontban folyó kutatásokkal a látogatók. Az est témái, a drónrepülés és a 3D adatok feldolgozása, a pontfelhő-kitalálós, a tervtári séta és az okos város különítmény életteli előadása mind izgalmas élménynek bizonyultak - áll beszámolójukban.

Nagy volt az érdeklődés a Lechner Tudásközpont Kutatók Éjszakájához kapcsolódó programjai iránt. A kalandtúrának is beillő csoportvezetés a dohánygyári udvaron kezdődött, a Lechner ügyfélterében folytatódott, majd a tervtár eldugott sarkában ért véget. A programok során az érdeklődők megnézhették, hogyan segít egy drón az építészetben, a felmérésekben vagy a várostervezésben. A leírás szerint "érdekes volt látni, hogyan lesz a drón által készített fotók tömkelegéből 3D épületmodell".

A tudásközpont látogatóktól elzárt tervtárában főként a szocializmus évtizedeiből származó építésműszaki dokumentumok, pauszra rajzolt hatalmas tervrajzok, intézmények, ipari épületek, lakótelepek és panelházak tervei, térképek, rendezési tervek, az épített környezet papíron őrzött kétdimenziós tükörképét mutatták meg 8000 négyzetméteren. Az okos város bemutatóján pedig az is kiderült, milyen fejlesztésekkel lehet élhetővé tenni a lakótelepeket. "Azaz a smart city eszköztár bevonásával a meglévő infrastruktúra fejlesztése, a közösségi alapon alakított zöld- és közterületek, a könnyen zölddé tehető távfűtési rendszer minőségi lakókörnyezetet teremthet az ott élőknek" - olvasható.

forrás: Lechner Tudásközpont