Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 22. hétfő, Magdolna

Különleges kiállítás nyílt a Budai Klub-Galériában

Újbuda   |   2018, december 5 - 13:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ötven évvel ezelőtti tárlatra emlékezik a Budai Klub-Galéria nemrég megnyílt kiállítása. A mostani alkotók ugyanazok, akik 1968-ban együtt szerepeltek egy, a MÉLYÉPTERV-ben rendezett kiállításon.

A rendezvény díszvendége Bali János, a Nemzetstratégiai Kutató Intézet kutatási igazgatója volt, akinek édesapja nyitotta meg 50 éve a csoportos tárlatot. Bali János ismertette az 1968-as év fontosabb történelmi eseményeit, elhelyezve a MÉLYÉPTERV-es kiállítás jelentőségét.

A régi és a jelenlegi kiállítók névsora: Birkás Éva, Gecser Lujza, Horváth Péter Kornél, Kapolyi Márta, Kiss Péter, Kucsay József, Láng – Miticzky Gábor, Serediuk Péter, Simon László, Székely Kálmán, Tasi István.

A mostani tárlaton minden művész csak néhány alkotással szerepel, de a művekhez mellékelt életrajzokból kiderül, hogy mindannyian maradandót alkottak, hozzájárulva ezzel a magyar kultúra építéséhez, gyarapodásához.

Horváth Péter Kornél szerint, ötven év távlatából nagyobb jelentősége van az akkori kiállításnak, mint amikor személyesen élték át azt. - Tudomásunkra jutott, hogy a tervező irodában elsők között rendeztünk nyilvános képzőművészeti kiállítást, az akkori cenzori hivatalként működő Képző- és Iparművészeti Lektorátus engedélye nélkül. Így valószínű mi voltunk az ötletgazdái a minket több mint fél esztendővel később követő, híres IPARTERVES kiállításnak – mondta.

Az eseményt Mecseki Hargita és Csukás Karola közös produkciója színesítette, befejezésként Meskó Bánk előadóművész adta elő Babits Mihály Esti kérdés című költeményét.

A kiállítás december 21-ig tekinthető meg, hétköznapokon 14-18 óra között a Budai Klub-Galériában (1111 Budapest, Budafoki út 9-11.)