Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Különleges kiállítás nyílt a Budai Klub-Galériában

Újbuda   |   2018, december 5 - 13:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ötven évvel ezelőtti tárlatra emlékezik a Budai Klub-Galéria nemrég megnyílt kiállítása. A mostani alkotók ugyanazok, akik 1968-ban együtt szerepeltek egy, a MÉLYÉPTERV-ben rendezett kiállításon.

A rendezvény díszvendége Bali János, a Nemzetstratégiai Kutató Intézet kutatási igazgatója volt, akinek édesapja nyitotta meg 50 éve a csoportos tárlatot. Bali János ismertette az 1968-as év fontosabb történelmi eseményeit, elhelyezve a MÉLYÉPTERV-es kiállítás jelentőségét.

A régi és a jelenlegi kiállítók névsora: Birkás Éva, Gecser Lujza, Horváth Péter Kornél, Kapolyi Márta, Kiss Péter, Kucsay József, Láng – Miticzky Gábor, Serediuk Péter, Simon László, Székely Kálmán, Tasi István.

A mostani tárlaton minden művész csak néhány alkotással szerepel, de a művekhez mellékelt életrajzokból kiderül, hogy mindannyian maradandót alkottak, hozzájárulva ezzel a magyar kultúra építéséhez, gyarapodásához.

Horváth Péter Kornél szerint, ötven év távlatából nagyobb jelentősége van az akkori kiállításnak, mint amikor személyesen élték át azt. - Tudomásunkra jutott, hogy a tervező irodában elsők között rendeztünk nyilvános képzőművészeti kiállítást, az akkori cenzori hivatalként működő Képző- és Iparművészeti Lektorátus engedélye nélkül. Így valószínű mi voltunk az ötletgazdái a minket több mint fél esztendővel később követő, híres IPARTERVES kiállításnak – mondta.

Az eseményt Mecseki Hargita és Csukás Karola közös produkciója színesítette, befejezésként Meskó Bánk előadóművész adta elő Babits Mihály Esti kérdés című költeményét.

A kiállítás december 21-ig tekinthető meg, hétköznapokon 14-18 óra között a Budai Klub-Galériában (1111 Budapest, Budafoki út 9-11.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.