Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Újbuda   |   2015, október 2 - 14:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén Milánóban rendezték meg az Európai Unió által évente szervezett EU Fiatal Tudósok Versenyét, ahol a Mechatronika Szakközépiskola végzős diákja, Pázmándi Zsolt Péter különdíjat kapott.

A legjelentősebb tehetségkutató, illetve -kiválasztó eseményként számon tartott versenyen a 25 ezer 15–20 év közötti európai fiatal közül kiválasztott döntősök sorában Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által megrendezett 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny négy első díjas pályázatának készítője képviselte. Az idei európai döntőre 39 ország versenyzőit hívták meg. A milánói rendezvényen szereplő 103 projekt közül a különdíjat a 20 éves Pázmándi Zsolt Péter az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban végzett kutatómunkája kapta meg. A díjat Lina Tomasella tudós, a zsűri olasz elnöke adta át.

A budapesti Mechatronika Szakközépiskola végzős diákjának projektje egy professzionális, egyben költséghatékony nyomkövető TPC-detektor (részecskeazonosításhoz való speciális detektor, amely a tömegre, töltésre érzékeny) építése, illetve az ehhez szükséges kiolvasórendszer, a teljes szoftver és minden egyéb elektronika megtervezése, legyártása, beüzemelése volt. A verseny eredményeként egy brit kutatóintézet (Culham Centre for Fusion Energy) egy hétig látja vendégül Pázmándi Zsolt Pétert.

 

Újbuda