Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 8. hétfő, László

Kukába dobja a kormány az újbudai projekteket?

Újbuda   |   2022, augusztus 3 - 08:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

Veszélybe kerültek az utóbbi években beharangozott nagy állami beruházások a fővárosban, és ezek közül különösen sok érintheti Újbudát.

A Galvani híd és a Déli Körvasút megépítése, a BudaPart városnegyed megközelítését is lehetővé tévő újabb budai fonódó villamospálya kialakítása, valamint a Dél-budai Centrumkórház is szerepelhet azoknak a budapesti projekteknek a listáján, amelyeket a Népszava értesülése szerint leállíthat a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium (ÉBM). Lázár rögtön kinevezése után bejelentette, hogy felülvizsgálják az állami projektek listáját, és a tárca javaslata alapján a kormány egyenként dönt majd ezek sorsáról. „Minden állami beruházásra általánosan vonatkozik az a kormányhatározat, amely a Magyarország szomszédjában zajló háború idején, a tartalékképzés miatt felfüggeszt, majd felülvizsgál minden olyan állami beruházást, amelynek kivitelezése még nem kezdődött meg” – válaszolta most a lap vonatkozó kérdésére az ÉBM.

A felülvizsgálandó beruházások előkészítésére már sok milliárd forintot költöttek az elmúlt években (köztük van a Ráckevei- Duna revitalizációja, a Városmajor megújítása, a csepeli és a gellérthegyi közpark, valamint a dunai evezős központ létrehozása és a Városliget autómentesítése is). A leállítással nemcsak ezek az összegek bizonyulhatnak kidobott pénznek, hanem ha nem lesznek gyorsan megindítható projektek, akkor az esetleg megnyíló uniós forrásokat sem lehet időben felhasználni.

– Újbuda vezetésének az elmúlt években a kerületben zajló beruházások kapcsán folyamatosan azokat a tervezési károkat kellett kezelnie, amelyeket a kormány okozott. Ha bevontak volna bennünket az előkészítésbe, ez elkerülhető lett volna – fűzte hozzá az értesüléshez Bakai-Nagy Zita, Újbuda alpolgármestere. – Az nem volt magától értetődő, hogy konzultáljanak az itt élőkkel, így megtettük azt mi, és a kerületiek érdekeit lehetőség szerint becsatornázta Újbuda vezetése. Számos korrekciót elértünk, de voltak tervek, amelyek körül csak szaporodtak a kérdőjelek, elég a dél-budai „szuperkórház” ügyére gondolni. Ezeket most a kormány a rá jellemző módon oldja fel: Budapestet és Újbudát érintő pénzügyi büntetőexpedíciós logikával.

– Legyen szó a Hamzsabégi sétányt érintő vágánybővítésről, a Kopaszi-gát környéki beruházásokról vagy a tervezett új Duna-híd forgalmat generáló projektjéről, a kormány alig volt hajlandó figyelembe venni a helyiek érdekeit. Most pedig saját hibájuk miatt büntetnék Újbudát és Budapestet – tette hozzá az alpolgármester.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.