Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 18. kedd, Arnold, Levente

Krakkóban is elindult a Fonó Klub

Újbuda   |   2019, február 25 - 14:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szakmai konferencia, koncertek és táncház is várta az érdeklődőket a lengyelországi népzenei klubban február 23-án.

A Fonó megalakulása óta megőrizte eredeti küldetését: a hagyományok és értékteremtés mentén mutatja be a magyar és Kárpát-medencei autentikus népzenét és a gyökerekből táplálkozó világzenei- és jazz irányzatokat. Az elmúlt években a zeneház az ország több pontján (Szeged, Mezőkövesd, Jászberény) is indított klubot, február 23-tól pedig a lengyelországi Krakkóban is megkezdte külföldi klubhálózatának kiépítését. A Jan Słowiński népzenész által működtetett Strefában, független klubként mutatja be a Fonó a népzene- és világzene kiemelt előadóit.

A zenediplomáciai együttműködések, a lengyel és magyar világzenei piac kétoldalú szoros eszmecseréje és együttműködése egy 2018-ban a Fonóban megrendezett lengyel-magyar eseménysorozattól datálható. Ennek folytatása a mostani esemény: február 23-án napközben lengyel-magyar zeneipari konferenciát tartottak, ezen a résztvevők bejelentették egy lengyel-magyar táncházfórum létrehozását, amelynek célja a népzene markánsabb nemzetközi jelenléte. A Fonó Klub megnyitására este kerül sor, a program Wit Szostak lengyel népzenészekről szóló regényének könyvbemutatójával indult, amit a lengyel Kapela Maliszów, valamint a Hungarian FolkEmbassy és Kubinyi Júlia koncertje követett. Az estét lengyel-magyar táncház zárta.

- A Fonó-Kraków elindulása egy új fejezet a tevékenységünkben. Hosszú évek óta otthont adunk lengyel táncházaknak, koncerteknek, és olyan nagyrendezvényeknek, mint például az Etnokraków fesztivál. Izgalommal tekintünk a koncentrált lengyel-magyar kulturális együttműködések elé – mondta a Strefa vezetője, Jan Słowiński népzenész. Az ugyancsak népzenész Rosonczy-Kovács Mihály meggyőződése, hogy a kultúrdiplomácia legnagyobb ereje a táncházmódszer exportjában van, amely által egyszerre tudják bemutatni a magyar népzenei és néptánckincset, és eszközt adnak más nemzeteknek saját kultúrájuk megéléséhez. - A lengyel táncházmozgalom két évtizede indult, szereplői rendszeresen elmondják, hogy sokat tanulnak a magyaroktól. Ennek a tapasztalatcserének is fontos színhelye lesz a Fonó-Kraków a jövőben – állítja.

A Fonó igazgatója, Horváth László szerint, ha külföldön is meghonosodik az itthon évtizedek óta alkalmazott módszer, ha annak nyomán kialakulnak olyan közösségépítő, értékteremtő- és értékmegőrző helyszínek a városban, amelyek megtartó hagyományainkból táplálkoznak, akkor ezért érdemes dolgozni.

Fotó: Michał Ramus

alsó sor balról: Jan Słowński (a Strefa alapítója és vezetője); Marek Hodja, a Music Export Pland ügyvezetője, Dr. Körmendy Adrienne, Magyarország Krakkói főkonzulja, Karol Biernacki (a Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumi elnöke), Mohay Gergely (Emberi Erőforrások Minisztériuma, osztályvezető).

felső sor balról: Diligens Linda (Fonó - nemzetközi booking), Jakub Borysiak (Polskie Radio munkatársa), Lajtai Márk (Nézőpont Intézet, vezető elemző), Rosonczy-Kovács Mihály (Philidor Intézet, ügyvezető), Ula Nowak (Fonó - Kraków, programszervező)