Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 21. péntek, Alajos, Leila

Közterületen sem állhat a végtelenségig egy autó

Újbuda   |   2019, március 28 - 13:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Az autó igényli a gondoskodást – főleg, ha öreg –, ami pénzbe kerül. Előfordul, hogy akkor jár le a műszaki vizsga érvényessége, amikor a tulajdonosnak éppen nincs lehetősége az új vizsgához szükséges javításokat megtenni. Fontos tudni, hogy közterületen nem maradhat akármeddig lejárt műszakival a gépjármű.

Gyakori tévhit, hogy a lejárt műszaki engedéllyel rendelkező gépkocsikat nyugodtan az utcán lehet hagyni, ha azzal KRESZ-szabályt nem sértve várakozunk. Sokan úgy gondolják, hogy ha „olcsón” szeretnének megszabadulni a közúti közlekedésre már alkalmatlan kocsitól, akkor elég az utcán hagyni, hiszen a rendőrség vagy a közterület-felügyelet idővel úgyis elszállítja majd. Ez így azonban nem állja meg a helyét. Erről a KRESZ – 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet – rendelkezik, amely az 59. § 3. pontjában kimondja, hogy „azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője – a tulajdonos költségére – eltávolíthatja.”
A közterület-felügyelet tehát nem köteles ezeket a gépjárműveket eltávolítani a közterületről, ám ha megteszi – például lakossági bejelentés nyomán –, az mindig a tulajdonos költségére történik. Ebbe beletartozik a jármű elszállításának, valamint tárolásának költsége is. Ha az eltávolítástól számított hat hónapon belül a gépjármű tulajdonosa vagy üzemben tartója nem jelentkezik, az autó a közterület-felügyelet tulajdonába kerül. Az elszállítási és tárolási költségek ebben az esetben is az eredeti tulajdonost vagy üzemben tartót terhelik. A gépjárművek közterületről való eltávolításáról és tárolásáról, a továbbértékesítésről vagy egyéb hasznosításról, valamint az ehhez kapcsolódó kerékbilincs-használatról az 55/2009. (X.16.) IRM rendelet rendelkezik.
Szintén tévhit, hogy a gépjármű kivonatása a forgalomból teljesen mentesít a költségek és felelősségek alól. Bontási igazolás vagy külföldi vevőre szóló adásvételi szerződés nélkül csak ideiglenes kivonásra van lehetőség, ez hat hónapra szól, és egyszer hosszabbítható. Ez idő alatt valóban nem kell gépjárműadót és kötelező biztosítást fizetni az autó után. Ám a hat vagy tizenkét hónap letelte után automatikusan visszakerül a forgalomba, így utána ezeket ismét fizetni kell. Tudni érdemes viszont, hogy a gépkocsi forgalomból való ideiglenes kivonásával annak műszaki érvényessége nem szűnik meg, és amíg ez az érvényesség él, addig a gépkocsi közterületen való tárolása után nem kell közterület-használati engedélyt kérni. (A gépjárműadóról az 1991. évi LXXXII. törvény rendelkezik.)
Ha tehát valaki huzamosabb időre, vagyis egy évnél hosszabb távra kivonatná a forgalomból a gépjárművét, érdemes előzetesen gondoskodnia annak szabályos tárolásáról valamely magánterületen fekvő parkolóban, garázsban. Ugyanez igaz akkor is, ha a jármű műszaki engedélye lejárt, és csak később kívánják meghosszabbítatni. Ellenkező esetben a közterület-felügyeletnek lehetősége van a gépjárművet eltávolítani a közterületről, ám ennek költségét a tulajdonosnak, üzemben tartónak kell állnia.