Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Közösségi tervezéssel születhet újjá a saroktelek

Újbuda   |   2022, július 11 - 12:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Happy enddel zárulhat az Ulászló utcai, úgynevezett saroktelek története. Erre, a koncepciókat látva, valós esély van – közölte a Saroktelek 2.0 Facebook-csoportban Simonyi Balázs, miután Andrasev Brigitta civil képviselővel együtt Hintsch György alpolgármesterrel és Kreitler-Sas Mátéval, a körzet önkormányzati képviselőjével egyeztetett az ősfás terület jövőjéről.

Bár a korábbi tervek szerint hatemeletes társasház épült volna az Ulászló utca sarkán lévő, növényekkel borított telken, a lakók tiltakozása miatt az önkormányzat elállt az elképzeléstől. A legutóbbi megbeszélésen a civilek megismerhették az Archabit építésziroda kreatív koncepcióját, amely a saroktelek rendezésének három verzióját is felvonultatja. Az mindegyikben közös, hogy a telken gyermekorvosi rendelő, védőnői szolgálat, bölcsőde és közpark létesülhet. A civilek egyik legfontosabb igénye, hogy a fejlesztés részben közösségi tervezéssel valósuljon meg, ami valódi beleszólást tesz lehetővé számukra. Az is közös szempont, hogy a lehető legkevesebb parkolóhelyet kelljen elvenni, illetve kialakítani.
Hintsch György alpolgármester az egyez­tetés után örömét fejezte ki, hogy a civilekkel folyó tárgyalások közös irányba mutatnak. Hangsúlyozta, a bemutatott koncepció nem végleges, inkább egy tanulmány, ami tartalmazza a lehetséges beépítéseket, a törvényben előírt minimumokat, de a végső képet a tervezés adja meg.
Kreitler-Sas Máté képviselő szerint a mostani javaslat jól illeszkedik a környék adottságaihoz és az ott élők elvárásaihoz: az egykori védőnői szolgálat épületét várhatóan felújítják, a mellette lévő ÁNTSZ-barakk helyére bölcsődét terveznek. A terület nagyobbik részéből közpark lenne, a kisebbik pedig a bölcsőde kertjeként funkcionálna.
A közös tervezés folytatódik, július végére az önkormányzat vezetése újabb helyszíni találkozót szervez a környék lakóival.

T. D.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.