Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Közös információs rendszerbe kerülhetnek az önkormányzatok

Újbuda   |   2014, július 25 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egységes önkormányzati információs rendszer létrehozását tervezi a kormányzat - mondta el az MTI-nek Pogácsás Tibor, önkormányzati államtitkár. A stabil, biztonságos gazdálkodást minden településen el kell érni.

A feladatfinanszírozással stabil gazdasági rendszer jött létre az önkormányzatoknál, ami tartósan biztosítja a működésüket - jelentette ki Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az MTI-nek adott interjúban. 
Pogácsás Tibor személyes célként fogalmazta meg, hogy minden településen - a legkisebbtől a fővárosig - biztonságos gazdálkodás alakuljon ki, ahol az önkormányzat biztosítani tudja polgárainak a komfortérzetet, a helyben maradáshoz szükséges feltételeket. 
Az Orbán-kormány az előző ciklusban átvállalta a települések adósságállományát, ezzel és a feladatfinanszírozás kidolgozásával stabil gazdasági rendszer jött létre - emelte ki a júniusban kinevezett államtitkár, hozzátéve: a feladatfinanszírozásban vannak még kisebb bizonytalanságok, amelyeket korrigálni kell. A költségvetés tervezésekor visszatérnek arra, mennyire megfelelőek a feladatokhoz rendelt összegek - ahol például a saját bevételek nagyon alacsonyak, ott automatizmust kell kialakítani a visszatérő támogatási igények helyett. Nagy ívű átalakítás, szerkezeti változtatás azonban nem várható a feladatelosztásban. 

Az állam az adósság átvállalása után kontrollálja az újabb hitelfelvételeket - emlékeztetett a szakpolitikus. A beérkezett hiteligények darabszáma nem jelentős, de vannak nagy összegű kérések - azt még vizsgálják, hogy ezek közül mi teljesíthető a költségvetési törvényben rögzített keret átlépése nélkül. A kormány a döntésnél figyelembe veszi, hogy önkormányzati, állami feladathoz kapcsolódó beruházásról vagy önként vállalt feladatról van-e szó. 

Az államtitkár azt is elmondta, hogy olyan egységes információs rendszert alakítanak ki, amelynek segítségével előre jelezhetők az önkormányzatok gazdálkodásának anomáliái, illetve megalapozott fejlesztési programok dolgozhatók ki. A tervezett hálózat - túl azon, hogy azonnal képet ad az önkormányzatok helyzetéről - jól átlátható lehetőséget teremt az adatszolgáltatásra is. 
A rendszerben a napi működéssel kapcsolatos gazdálkodási adatok, az adott település költségvetése mellett megjelennek a pályázati költségek, elszámolások is. Ez a hosszú távú gazdálkodás miatt is fontos: mind az állam, mind az önkormányzat előre láthatja, hogy milyen terhet jelent egy induló fejlesztés.

MTI 

Közös információs rendszerbe kerülhetnek az önkormányzatok

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.