Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Közönségsiker a Nyitott ablak

Újbuda   |   2014, november 28 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Nyitott ablak című hamisítatlan századeleji vígjáték, a boldog békeidők legboldogabb idején játszódik egy magyar kisvárosban, Szerdahelyen. A hangulat azonban kicsit sem békés: ádáz küzdelem folyik a város polgárai és a bevonuló hadsereg között. A harc oka, hogy a bakák megjelenésével egy év alatt sokszorosára nőtt a törvénytelen gyermekek száma a településen. Az egykor legtöbbet játszott magyar bohózatszerző, Nóti Károly zenés vígjátéka a Karinthy Színház színpadán bizonyította időtállóságát.

A Nyitott ablak Nóti Károly munkásságának egyik legsikeresebb darabja, amely debütálásakor körbejárta az országot és erdélyi kistelepülésekre is eljutott. Az első világháború kitörése előtti pillanatokban játszódó, eredetileg prózai műből később zenei változat is született, melynek betétdalait a kor két dalszerző nagyágyúja, Fényes Szabolcs és Szenes Iván írta. A francia bohózatok mintájára felépített, magyar népszínművel fűszerezett darab igazi klasszikusnak számít, mégis egy idő után mégis egyre kevesebbet játszották, utoljára 1979-ben tűzte műsorára a Vidám Színpad. - Megdöbbentett, hogy 35 éve nem ment Budapesten ez a remekmű, ezért küldetésemnek éreztem ismételt felfedezését – mondta a darabot rendező Karinthy Márton színigazgató.

A bohózat sava-borsát a félreértések, fergeteges helyzetkomikumok és csattanós poénok adják. Az alaphelyzet ráérős vázolása után a cselekmény akkor indul be igazán, amikor a cselédlányok és katonák tiltott randevúit, és azok gyümölcseit végleg megelégelő polgármester hadat üzen a hadseregnek, miután saját szakácsnője, Mariska is bajba kerül az egyik bakától. A következményeket az a kétbalkezes közlegény, Novotny vállalja magára, aki úgy keveredik a kényes ügybe, akár Svejk, a derék katona az első világháborúba.

A történet egyetlen törvénytelen gyermek megmentéséről szól, akinek - Mariska tisztessége érdekében - apát kell szerezni. Az igazi apa már másnak csapja a szelet, bujkál, Novotny a „hős” pedig vállalná az apa szerepet, csakhogy mindent elbaltáz. Ha ez nem lenne elég, a polgármester lánya és az őrnagy románca is tovább szítja a feszültséget.

Karinthy Márton szerint Nóti Károly nagyszerűsége többek között az, hogy a legkisebb epizodistától a fő karakterekig fantasztikus szerepeket tudott írni. Novotny közlegényt minden korszakban a színházak vezető színészei játszották, olyan legendák, mint Latabár Kálmán vagy Kabos Gyula. A direktor ezúttal Dányi Krisztiánt kérte fel a jutalomjátékra, aki nem hagyott kétséget afelől, hogy méltó a főszerep kihívásaira. A szinkronszínészként is befutott Dányi tavaly Karinthy Ferenc Nők című regényadaptációjának címszerepét játszotta meggyőzően, és ezúttal is remekül hozza a teljességgel alkalmatlan katonát, akit a hadsereg arra kényszerít, hogy kibújjon bőréből, és megpróbálja túlélni léte képtelen helyzetét. A darabnak különös aktualitást ad az első világháború kitörésének 100. évfordulója, melynek tükrében a Nyitott ablak társadalmi vígjátékként is helyt áll.

T.D. - ÚjbudaTV