Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Középpontban a klímaváltozás

Újbuda   |   2019, november 15 - 12:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

A zöldítés jegyében rendezett Újbuda Önkormányzata, a KözPont Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft., az Újbudai Pedagógiai Iroda és a Dél-budai Tankerületi Központ multimédiás versenyt a kerületi diákoknak november 14-én az önkormányzat dísztermében. Ezen a napon adták át a klímaváltozás témájában kiírt rajzpályázatok díjait is.

Veletek zöldül Újbuda – Mit tehetünk a klímaváltozás ellen? című iskolai pályázat célja, hogy a résztvevők az adott témák feldolgozásával és előadásával reagáljanak a klímaváltozásra, bemutassák azokat az életmódbeli változtatásokat, amelyekkel a negatív folyamatokat lassítani lehet. A pályázat felhívta a figyelmet a közös gondolkodás, cselekvés fontosságára, a fenntarthatóságra, valamint a legújabb technikák alkalmazása, az önálló anyaggyűjtés és a rendszerezés készségének fejlesztésére.

A versenyt László Imre polgármester nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte a mostani generációk felelősségét szűkebb és tágabb lakóhelyünk környezetének megóvásában, hogy a következő nemzedékek élhetőbb, tisztább, zöldebb környezetet örökölhessenek.

Az iskolák közötti csapatversenyre külön kategóriában nevezhettek az 5–6., a 7–8. és a 9–11. osztályos diákok. A 2–4 fős csapatoknak prezentációt kellett készíteniük. A versenyzők választhattak, hogy zöld lakóparkot terveznek parkosítással, az ott lakók kényelmét, szabadidejük eltöltését, egészségvédelmét szolgáló eszközökkel, vagy bemutatják egy zöld otthon kellékeit és eszközeit, és ismertetik, hogyan szolgálják a klímatudatosságot és a fenntarthatóságot.

Az önkormányzat támogatásával lebonyolított versenyen a Domokos Pál Péter Általános Iskola, a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola, a Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola, a Kelenvölgyi Általános Iskola, az Újbudai Bocskai István Általános Iskola, az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola, az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola, és az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola csapatai indultak.

Az önkormányzat az óvodásokat is megszólította a témában egy nekik kiírt rajzpályázattal. Az Autómentesen jöttem az óvodába szüleimmel és a Hogyan hat Földünk állatvilágára a klímaváltozás? című pályázatok díjkiosztására ugyancsak november 14-én került sor. A 4–7 éves korosztálynak meghirdetett verseny olyan népszerű volt, hogy már háromévesek is beküldték munkáikat. A díjkiosztón Molnár Gyula országgyűlési képviselő és Orosz Anna alpolgármester köszöntötte a legkisebbeket.

A nagyobbaknak az Állatok Világnapja alkalmából írt ki alkotói pályázatot az önkormányzat ugyancsak Hogyan hat Földünk állatvilágára a klímaváltozás? címmel. A 4–8. osztályosok rajzaiból készült kiállítással egybekötött díjátadón Ballabás Gábor, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat munkatársa tartott előadást a klímavédelemről és az állatvilágról, majd Molnár Gyula országgyűlési képviselő és Hégli Imre környezetvédelmi osztályvezető adták át az ajándékokat.

A csapatverseny zsűrijének tagjai: Görög András (kulturális és köznevelési bizottság), Berezvai Zoltán (környezetvédelmi osztály), Hégli Imre (környezetvédelmi osztály), Jankó István (kulturális és köznevelési bizottság), Rimóczi Gabriella (építési osztály), Vályi Gergely (Magyar Természetvédők Szövetsége), Hamikus Ferencné és Gyurcsó Gyuláné.

(Újbuda)