Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Középpontban a határon túliak

Újbuda   |   2018, február 20 - 10:06Nyomtatóbarát változatSend by email

Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, Bayer Zsolt újságírót, valamint a két szomszédos kerület, Újbuda és Budafok-Tétény polgármesterét, Hoffmann Tamást és Karsay Ferencet látta vendégül az Újbudai Polgárok Egyesülete a Fonó Budai Zeneházban.

– Az egyesület rendszeresen szervez közéleti fórumokat és közös kirándulásokat, kiállításokra látogatnak, filmklubot és könyvbemutatót is tartanak – tájékoztatta lapunkat Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselő. Hoffmann Tamás polgármester elmondta: örömmel tett eleget a felkérésnek, mivel az ilyen kötetlen beszélgetéseken alkalom nyílik rá, hogy a résztvevők megosszák történeteiket a hallgatósággal, így az érdeklődők más oldalukról is megismerhetik őket.

A fórum egyik fő témája a határainkon túl élő honfitársaink sorsa volt. Németh Zsolt megemlítette, hogy már egészen fiatalon rendszeresen járta az erdélyi és moldvai falvakat, gyűjtötte az ott fellelhető néprajzi kincseket, népdalokat. Az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke megemlékezett a közelmúltban elhunyt neves népdalgyűjtőről, Kallós Zoltánról is, akihez személyes ismeretség fűzte.

A rendezvényt mintegy kétszáz érdeklődő kísérte figyelemmel. A résztvevők a helyszínen aláírhatták a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést is, amely az Európában élő őshonos nemzeti közösségek, köztük a határon túl élő magyarság helyzetének javítását szeretné elérni az Európai Unióban.

(D. B. S.)