Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Középkori falu Újbudán

Újbuda   |   2018, október 26 - 13:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Összegző munka jelent meg Újbuda egyik legjelentősebb régészeti feltárásáról, Kána faluról. Az Etele Helytörténeti Gyűjtemény kezdeményezésére létrejött kiadványt Farkas Zsolt helytörténész és a kötet szerkesztője, az ásatást vezető régész, Terei György mutatta be a Budapesti Történeti Múzeumban.

Az Árpád-kori település maradványait egy lakópark építése közben fedezték fel az ezredfordulót követően a kerület déli részén, a Balatoni út, a vasútvonal és a Kőérpatak közti területen. A Budapesti Történeti Múzeum szakemberei 2003 őszétől 2005 nyaráig 220 ezer négyzetméteres területen végeztek ásatásokat, ez idő alatt csaknem nyolcezer tárgyat hoztak felszínre 1065 sírból és különféle épületekből.

Egy régészeti kutatás folyamata sokszor éppolyan izgalmas, mint az eredménye. Ezt bizonyítja a Kána – középkori falu Újbudán című kötet is, amelynek lapjain a feltárásban közreműködő szakemberek, régészek, történészek mesélnek a látottakról, a talált leletanyagokról. A szép kiállítású, légi, ásatási és tárgyfotókkal, rajzokkal gazdagon illusztrált kiadvány különlegessége, hogy nem csak a Kána-ásatás történetét mondja el. Az olvasó azt is megtudhatja, hogyan dolgoznak a régészek, mire enged következtetni egy gödör körvonala, egy kerámia díszítése, egy állatcsontmaradvány, vagy éppen egy ruhacsat.

Az október 25-i könyvbemutatón nagyon sokan vettek részt. A kiadványt Farkas Zsolt helytörténész, valamint a szerkesztő, Terei György régész ismertette. A kötet Újbudán az Albertfalvi Közösségi Házban is megvásárolhatató.

D. B .S.