Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. péntek, Gyula

Koszorúzás volt az Aradi vértanúk tiszteletére a Petőfi Laktanyában

Újbuda   |   2015, október 12 - 10:01Nyomtatóbarát változatSend by email

Közösen emlékezett az aradi vértanúkra a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és Újbuda Önkormányzata a Petőfi Laktanya díszkertjében október 6-án.

Hoffmann Tamás polgármester az ünnepségen arról beszélt, hogy a magyaroknak rendszerint szomorúsággal telik az ősz, mivel az időjárás és a nappalok rövidülése mellett forradalmainkra, 1848-49-re és 1956-ra is emlékezünk ilyenkor. Úgy véli gyász tapad ezekhez az őszi ünnepekhez. - Legnagyszerűbb hazafiaink halálsírba taszítása a 19. század legszörnyűbb gaztette volt. Az, hogy az igazságtalanul rájuk mért büntetést, és az azt övező megaláztatásokat emelt fővel, büszkén és bátran viselték, csak még szívszorítóbbá, nehezebbé teszi a veszteség elviselését – tette hozzá Hoffmann Tamás.

Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője a nemzeti összetartozás érzését tápláló nemzeti emlékezés szerepéről beszélt. Arról, hogy szerinte a közös tragédiák és sikerek, kudarcok és győztes csaták, mind mind a nemzeti érzést erősítik és nemesítik. Úgy véli, összefogással a nehéz akadályokat is le lehet győzni. Állítása szerint lehetünk liberálisok, szocialisták, kereszténydemokraták, bármilyen nézetünk lehet a világról, tisztelnünk kell szüleinket, őseinket és mindazt, amit létrehoztak. - Fontos, hogy ne tévesszük szem elől, szeressük, szolgáljuk és védelmezzük hazánkat - emelte ki a keresztény demokrata politikus. - Most, amikor tömeges migráció önti el Európát, a határaink védelme és a szabadságunk, hagyományaink, kultúránk, értékeink megőrzése ugyanúgy fontos. Példaképeink, a 13 aradi vértanú hitvallása, bátorsága, hazaszeretete adjon erőt ehhez, hogy a nagy feladatokat ilyen hittel tudjuk megoldani – fordult a miniszter Baráth Ernő ezredeshez, a dandár megbízott parancsnokához, akit megkért, hogy tolmácsolja szavait és köszönetét a határon szolgáló katonáknak.

A részt vevők Schweidel József és Lachner György vezérőrnagy mellszobránál helyeztek el koszorúkat, az Ádám Jenő Általános Iskola diákjai pedig ünnepi műsorral és virággal tisztelegtek az aradi vértanúk emléke előtt.

H.L.