Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 22. szerda, Júlia, Rita

Körvonalazódik a szuperkórházak szerepe

Újbuda   |   2017, március 28 - 10:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

A teljes fővárosi egészségügyi ellátás megújulhat 2025-re a most elkészült átfogó fejlesztési koncepció alapján, amely szerint a három „szuperkórház” mellett az összes fekvőbeteg-intézményt korszerűsítenék. A Dél-Budára tervezett vadonatúj kórházat az orvosegyetem működtetné – írja a Magyar Idők.

A fővárosi egészségügy átalakításáról szóló javaslatot a kormányzat összehangolta egy másik nagy projekttel. - A Semmelweis Egyetem fejlesztési tervével, az egyetemi klinikáknak ugyanis a kutatási, oktatási feladatok mellett a jövőben is jelentős szerepet kell vállalniuk a budapestiek ellátásában – mondta a Magyar Időknek Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program (EBP) miniszteri biztosa. Szerinte mindkettőhöz a jelenleginél lényegesen nívósabb környezetre van szükség, így remélhető az is, hogy még több külföldi orvostanhallgató választja Magyarországot. A kormánynak ezért azt javasolják: a Dél-Budára tervezett vadonatúj centrumkórházat a Semmelweis Egyetem működtesse – mondta.

Az előterjesztés alapján a XI. kerület Dobogó nevű városrészében egy 1058 ágyas modern tömbkórházat húznának fel. Ide költöztetnék a Kútvölgyi úti klinikai tömb összes osztályát, a két gyermekklinikát a Tűzoltó, illetve a Bókay utcából, az egyik női klinikát, valamint a nagy traumatológiát és az idegsebészetet a Szent János Kórházból. Észak-Budán egyelőre nem alakítanak ki centrumkórházat, a Kútvölgyi út kiürülő kórházépületében ugyanakkor egy átfogó korszerűsítést követően 550 ágyas gyógyintézmény jönne létre, amely megfelelően el tudná látni a közép-budai régió lakosságát. A szomszédos Szent János Kórházból ide telepítenék át a kisebbik traumatológiai osztályt, a szülészet-nőgyógyászatot, a koraszülött- és a gyermekosztályt, a neurológiát és a kisebb manuá­lis szakmákat. A Szent János Kórház területén a jövőben krónikus és rehabilitációs ellátás folyna 300 ágyon, az erre alkalmas pavilonépületek felújítását követően. A szakrendelések ugyancsak a Kútvölgyi útra, önálló épületbe költöznének. Észak-Pesten a Honvédkórház lesz a „szuperkórház”.

– A dél-pesti centrumkórház gerincét egy, a Nagyvárad térre tervezett 1300 ágyas új épülettömb adja, amelyet az Egyesített Szent István–Szent László Kórház területén húznának fel. Dél-Pesten ezzel együtt egy országos intézeti campus is létrejönne, kardiológiai, infektológiai, hematológiai és traumatológiai, valamint a Heim Pál Kórházból kialakítandó gyermekgyógyászati intézettel. A Heim Pál Kórház területén egy gyermeksürgősségi centrum és gyermekpszichiátria is létesül, és önálló gyermekpszichiátriát hoznának létre.

Az előterjesztés a három szuperkórház beruházásának részletei mellett a hozzájuk csatlakozó, úgynevezett társkórházak fejlesztési tervét is tartalmazza. Ezek közül azok, amelyek közvetlenül részt vesznek a sürgősségi ellátásban, már idén hozzájuthatnak ahhoz az összesen 40 milliárd forint forráshoz, amelyet a kormány még tavaly jóváhagyott, illetve ahhoz a 11 milliárdhoz, amit uniós forrásból biztosítanak számukra épületenergetikai fejlesztésekre. Ha a nagy centrumok építése még nem is kezdődik meg jövőre, az enge­délyeztetés már befejeződhet; erre, valamint a szükséges előkészítő (bontási, költöztetési) munkálatokra, illetve a társkórházak további fejlesztésére összességében 50-55 milliárd forintot irányoznának elő 2018-ban. Cserháti Péter tájékoztatása szerint ha minden zökkenőmentesen zajlik, a nagy beruházások 2022-re fejeződhetnek be, a főváros teljes kórházi struktúrája pedig 2025-re újulhatna meg.