Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Korszerű tantermet adtak át Újbudán

Újbuda   |   2014, október 7 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Interaktív osztálytermet adott át a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnáziumban Újbuda Önkormányzata. Az interaktív táblával és minden tanuló számára tabletekkel felszerelt teremben a tanulás-tanítás új formáját sajátíthatják el a diákok és pedagógusok. Az országos szinten ritkának számító kezdeményezés a kerületben egyedülálló.

A Samsung Group jóvoltából kedvezményesen megvásárolt eszközök kiépítésében az önkormányzat informatikai cége, a KÖR 2004 Kft. nyújtott segítséget, majd a cég munkatársai, valamint a digitális oktatás szakértői október 6-án tartottak előadást. A rendhagyó tanóra keretében az iskolának megvásárolt szoftverekkel ismerkedhetett a hallgatóság: a biológiaoktatás részeként a genomot, valamint a természettudományos tárgyak vizuális segédeszközeként és kiegészítőjeként egy virtuális szertárat mutattak be a szakértők. Ez utóbbi segítségével hétköznapi körülmények között kivitelezhetetlen vagy túlzottan költséges kísérleteket is „végezhetnek” a pedagógusok. A munkák azonnal beépíthetők az óra anyagába, bemutatva ezzel az egyes résztvevők megoldásait, és elősegítve a közös feladatmegoldásokból származó további tanulást.

A táblagépeken a tananyag mellett interaktív munkafüzetek is kialakíthatóak, melyek segítségével a tanár a hagyományos felszólítással szemben egyszerre nemcsak egy tanulónál kaphat képet az anyag megértéséről, hanem az összes diákot megkérdezheti, akik egymástól függetlenül a tabletjeik segítségével válaszolnak. A tanulók eredményei a későbbiekben tovább elemezhetőek, így a kevésbé aktív diákok előrehaladása is jól követhető. Az eszközök menedzselése központilag történik, így a diákok rendelkezésére bocsátott táblagépeken futó programokat, valamint az általuk elérhető internetes oldalakat a tanár határozhatja meg.

Az eszközök internetkapcsolatát a múlt tanévben bevezetett nagysebességű 250Mbit-es szélessávú kapcsolat szolgálja ki. Az Önkormányzat célja, hogy a tesztüzemben sikeresnek bizonyuló első interakítv tanterem után további iskolákban alakítson ki hasonló módon felszerelt osztályokat. Az eszközök üzemeltetését és karbantartását továbbra is a KÖR 2004 Kft. végzi, így az iskoláknak az esetleges meghibásodások esetén nem kell erre költeniük.

Újbuda