Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Környezetvédelmi Világnap a Zöld oviban

Újbuda   |   2019, június 5 - 14:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az ENSZ 1972-ben nyilvánította június 5-ét Környezetvédelmi Világnappá. Ebből az alkalomból látogatott el a Bükköny utcai Zöld óvodába Hoffmann Tamás polgármester, aki szerint a természeti kincseket nem csak a jeles napokon kell óvni, hanem az év minden napján tenni kell a környezet védelméért.

Fákról és madarakról szóló gyermekdalokkal fogadták a Bükköny Óvodába látogató vendégeket a gyerekek. Hoffmann Tamás polgármester, Molnár László alpolgármester, Csernus László önkormányzati képviselő és Hégli Imre, a Környezetvédelmi Osztály vezetője a Környezetvédelmi Világnap alkalmából látogattak az intézménybe.

Hoffmann Tamás polgármester elmondta, az önkormányzat évek óta kiemelt figyelmet szentel a környezetvédelemre: számos bölcsődében és óvodában található madárbarát- és mezítlábas kert, zöldfal, a gyerekeknek rendszeresen szerveznek kirándulásokat, a természeti jeles napokat minden intézményben ünnepként kezelik. Mindez abban segít, hogy a városias környezetben élők már kisgyerekként meg tanulják óvni a környezetet, felfedezzék és értékeljék a természet kincseit.
Újbuda Önkormányzata szép eredményeket ért el zöld programja révén, a teendők azonban folyamatosak. Szabadtéri fejlesztések keretében 1,2 millió négyzetméternyi zöld területet alakítottak ki, több mint 20 ezer zöld növényt ültettek el, 142 parcellát osztottak ki közösségi kertekben, és több mint 1 milliárd forintot fordít az önkormányzat az intézmények energetikai korszerűsítésére. Az önkormányzat járműparkját elektromos autóflottára cserélte, és a lakosságot is segíti elektromos töltőállomások telepítésével. Magyarországon elsőként Újbuda csatlakozott 2017-ben a világ legnagyobb helyi klíma- és energiaügyi akciójára irányuló városi mozgalomhoz, amelynek tagjai vállalták, hogy 2030-ra jelentős mértékben csökkentik a káros anyag kibocsátást. Ennek részeként Újbuda Önkormányzata hamarosan kedvezményes energiatakarékos izzó vásárt szervez. Több XI. kerületi intézmény büszkélkedhet Országos Zöld Óvoda címmel. Az Albertfalvi Óvoda, amelyhez a Bükköny utcai telephely tartozik, harmadszor kapta meg az Újbuda Környezettudatos Óvodája címet.

Hégli Imre, az önkormányzat környezetvédelmi osztályának vezetője elmondta: a képviselő-testület minden évben jelentősebb összeget szavaz meg a bölcsődék, óvodák és iskolák környezettudatos nevelésére. Ezt a környezetvédelmi osztály az Újbudai Pedagógiai Irodával együtt támogatja és segíti, a zöld program üzenete ugyanis a résztvevő gyermekeken keresztül jut el családjaikhoz, rokonaikhoz – tette hozzá.

Az ENSZ 1972-ben nyilvánította június 5-ét környezetvédelmi világnappá, hogy széles körben hívja fel a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegítse az együttgondolkodást és a közös cselekvést, illetve terjessze a fenntartható fejlődés eszméjét.

T. K.