Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. szerda, Magdolna

Környezettudatos és kreatív is lehet az ünnep

Újbuda   |   2019, december 14 - 12:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ha valakinek fontos a környezetvédelem, törődik a természettel, a jövővel, és nem akar kivágott fát feldíszíteni, ma már számtalan egyéb lehetősége van, ha mégis karácsonyfát állítana otthon. A környezetbarát díszítési és csomagolási megoldásoknak pedig csak a fantáziánk meg az ügyességünk szabhat határt.

Már jelentősen elterjedtek az olyan megoldások, mint például a cserepes földlabdás fenyő, amit szerencsés esetben – megfelelő gondozás mellett – az ünnep után ki lehet ültetni a kertbe. Akadnak borzasztóbbnál borzasztóbb változatokban kapható műfenyők is, ezek viszont mind előállításuk során, mind kiselejtezésük után erősen szennyezik a környezetet, így ez nem lehet igazi alternatíva.

Léc, raklap, filc

Stilizált, egyben környezetbarát fenyőfát viszont szinte bármiből készíthetünk, akár léc- vagy raklaphulladékból, ráadásul ez manapság nagyon trendi. Nem árt egy kis kézügyesség meg pár jó szerszám, de ha például néhány lécet fokozatosan egyre rövidebbre vágva és középen keresztben egy újabbal rögzítve lényegében egy háromszöget rakunk össze, máris kész a „karácsonyfa”. Ezt akaszthatjuk a falra, vagy ha talpat, támasztót is készítünk, akkor akár a szokásos kisasztalra rakós megoldás is működik. Az ügyesebbek egy raklapból két karácsonyfát is ki tudnak hozni, ha a levágott háromszögeket megfelelően összeillesztik, a díszeket és a fényfüzért pedig felakaszthatják a lécekre, vagy rajzszögekkel is rögzíthetik. (Persze ez a megoldás sem „macskabiztos”, hasonlóan a legtöbb karácsonyfához.)

Készíthetünk vastagabb zöld filcből is karácsonyfát, amelyet a falra feltéve lehet feldíszíteni, természetesen nem a hagyományos módon, hanem filcből vagy vastagabb anyagokból, tépőzáras háttal varrott elemekkel. Ezek elkészítése jó közös móka is lehet a nagyobb gyerekekkel, a kisebbek pedig nagyon élvezhetik a díszítést vagy az időnkénti „átrendezést”.

Aki a minimáldizájn szerelmese, barkácsolhat egy egyszerű fapiramist vagy -gúlát, és a beléjük fúrt apró lyukakba helyezheti a ledfüzér lámpáit – nagyon látványos szobadísz lesz belőle.

Csináld magad csüngők

A saját készítésű karácsonyfadíszek szokása azokra az időkre nyúlik vissza, amikor nem mindenkinek futotta boltira, elég az aranyozott vagy befestett tobozokra, termésekre gondolni. Sok családban előkerülnek ilyenkor a só-liszt gyurmából formázott, dombornyomott karikák, a papírláncok – akár a gyerekek régi kezemunkái –, vagy a papírból hajtogatott formák, a festett fakorongok, a horgolt angyalkák és a gyöngyből fűzött csillagok. De csinálhatunk három pingponglabdából vagy fagolyóból hóembert, fűzhetünk gombokból minifenyőfát vagy figurákat, különleges díszek lehetnek az arany vagy ezüst színűre festett nagyobb száraztészták, és csomózással, makraméval is érdekes, egyedi formákat alkothatunk. Igazából szinte bármit be lehet festeni, fel lehet cicomázni úgy, hogy végül csodálatosan mutasson a karácsonyfánk, az pedig a bónusz, hogy a készítés közben családunkkal is jól telik az idő.

Csak semmi ajándékpapír

Nálunk manapság lett nagy divat, aminek Japánban például már régi hagyománya van: szép, egyedi, leginkább pedig újrahasznosítható csomagolóanyagok az ajándékokhoz. A legegyszerűbb megoldás, ha körbeszegett téglalapokat készítünk különböző maradék anyagokból. A csomagot lezárhatjuk csomózással vagy laza öltéssel, de akár saját készítésű személyes kitűzőkkel is összefoghatjuk a sarkokat, a megajándékozott pedig később akár terítőként is használhatja a megmaradt textíliát. Az ügyesebbek varrhatnak kis zsákokat kötözővel, szintén maradékokból – akár patchworkszerűen összeillesztve a passzoló mintákat –, ezeket aztán a napi bevásárlásnál lehet kitűnően hasznosítani.

A szokásos vásárlásainkkal együtt járó mérhetetlen mennyiségű kartondobozt csak a legritkább esetben hasznosítjuk újra egy az egyben. De ha van helyünk az év közben vásárolt kütyük, tárgyak, cipők dobozait tárolni, akkor egy kis festéssel, díszítéssel, decoupage-zsal, vagy akár szintén maradék szövetekkel való bevonással tökéletes borítást adhatunk az ajándékoknak. Az igazán elvetemültek akár újságpapírt is használhatnak, ha ügyesen dekoráljuk, díszítjük, nagyon hatásos csomagot készíthetünk. A napilapok anyagát nagyon jól lehet nyomdázni, festeni, ragasztani, a lehetőségeink végtelenek. Ugyanezt megtehetjük a sima, újrahasznosított papírból készült csomagolópapírokkal, amelyeket egyedi nyomdázással, rajzzal tehetünk különlegessé. És végül: aki szeret és tud kötni, annak egy üveg vagy doboz forma beburkolása nem okozhat problémát, és ez igen szórakoztató lehet a megajándékozottnak.

Egyik „csináld magad” eljárás esetében sem a tökéletesség a cél, hanem az esztétikus és személyes ajándékozási élmény, hiszen a karácsonynak az örömszerzésről, a család, a barátok boldog együttlétéről kell szólnia.

K. J.