Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. vasárnap, Petra

Könyv a Gellérthegyről

Újbuda   |   2017, október 19 - 11:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budapesti Kultúrtörténeti Séták című kiadvány harmadik kötetének témája Újbuda csúcsa, a Gellérthegy. A könyvet a Fekete Sas Kiadó összeszokott csapata készítette, bemutatóját az Eötvös József Collegiumban tartották október 17-én. Fazekas István sorozatszerkesztő úgy véli, a mű különlegesre sikerült.

A Gellérthegy a témája a Budapesti Kultúrtörténeti Séták című kiadvány harmadik kötetének. A sorozat célja, hogy szórakoztató és könnyen befogadható legyen, miközben helytörténetileg, kulturálisan és szakmailag is pontos tájékoztatást adjon. Fazekas István, a kiadványt jegyző Fekete Sas Kiadó vezetője elmondta, a köteten 2013 óta dolgoztak, a szövegeket ornitológusok, geológusok, történészek és építészek írták, amelyeket - a korábbi részekhez hasonlóan - Saly Noémi szerkesztette egybe.

Entz Géza a Gellérthegyvédő Egyesület elnöke szerint a könyv úttörő, hiszen eddig senki nem dolgozta fel a Gellérthegy betelepített részét. A kötet alapos kutatómunkára épül, tudományos alapokon nyugszik, stílusa mégis olvasmányos. Kedvet teremt egy hosszú sétához, sőt ingatlant keresőknek is segítségül szolgálhat.

A kiadvány az Eötvös József Collegium lakóinak szívéhez is szól. Horváth László igazgató szerint a kollégisták szívesen olvasnak az épületekről.

Hoffmann Tamás polgármester örömmel fogadta a Gellérthegy hosszú és izgalmas történetét, amelyet mostantól bárki megismerhet.

A könyvbemutatón Hoffmann Tamás polgármester kitüntetést kapott az Eötvös József Collégium rendszeres támogatásáért.

H.S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.