Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

Kongresszussal ünnepelt a Dr. Batthyány László Orvoskör

Újbuda   |   2018, október 29 - 15:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Szent Margit Gimnázium kápolnájában tartotta ünnepi kongresszusát a Dr. Batthyány László Orvoskör Közhasznú Egyesület október 27-én. Az egyesület jövőre ünnepli fennállásának 10 éves évfordulóját.

A Batthyány László Orvoskör 2003-ban imakörnek indult, de néhány éven belül közhasznú egyesületté változott. Tagjai olyan keresztény szellemben dolgozó orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók, akik követendő példának tekintik a boldoggá avatott dr. Batthyány Strattmann László életét és orvosi hivatásának gyakorlását, erkölcsi elveit.

A Szent Margit Gimnáziumban Snell György esztergom-budapesti segédpüspök celebrálta a szentmisét, majd kezdetét vette az ünnepi konferencia, amelyet Faigl Ilona Mária, a Dr. Batthyány László Orvoskör Köszhasznú egyesület elnöke nyitott meg.

A konferencia fővédnöke, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megnyitó beszédet mondott, amelyben részletesen beszámolt a kormány egészségügyi fejlesztéseiről és az új koncepciókról is. Kitért arra, hogy az állami és a magán egészségügyi rendszer szétválasztása lesz az egyik legkonfliktusosabb folyamat a következő időszakban. A kormány tervei szerint a közkórházakban csak közellátást lehet majd igénybe venni, a magánellátóknak tevékenységükhöz új helyszínt kell keresniük – mondta az államtitkár. A két ellátási típus keveredése számos hátrányos következménnyel jár, például gyakran a közfinanszírozott szolgáltatások lassulásához vezet – tette hozzá Rétvári Bence.

Az államtitkár beszélt az Egészséges Budapest Programról is, amelynek keretében idén 30 milliárd forint, jövőre pedig több mint 40 milliárd forint költenek a fővárosban egészségügyi fejlesztésekre. Kifejtette, hogy az előző évben befejezett beszerzéseknek köszönhetően tíz százalékkal javult a fővárosi egészségügyi intézmények diagnosztikai képessége. Az elmúlt időszakban a kormány 500 milliárd forintot fordított a vidéki egészségügy fejlesztésére, 77 kórházat és 54 rendelőintézetet újítottak meg. Több mint száz mentőállomást korszerűsítettek és 31 új állomást hoztak létre. Közben kiemelten támogatta a szakdolgozók béremelését, az orvosutánképzést és a különböző betegségek megelőzését célzó programokat is. Az alapellátást végző háziorvosok a 2010-es 860 ezer forint helyett ma már átlagosan havi másfél millió forintból gazdálkodhatnak – mondta el a konferencián az Emmi államtitkára.
A kongresszuson a résztvevők előadásokat hallhattak Batthyány-Strattmann László örökségéről, a keresztény orvosok küldetéséről, valamint a magyar egészségügy perspektíváiról is többen beszámoltak.


D.B.S.