Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Klímaváltozás gyerekszemmel

Újbuda   |   2020, október 14 - 14:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén 872 pályázat érkezett be az Újbudai Pedagógiai Iroda (ÚPI) Föld Napja pályázatára. Óvodások és iskolások küldtek be rajzokat, festményeket, illetve írásokat, prezentációkat, hogy felhívják a figyelmet környezetünk szépségeire, küzdjenek a környezetkárosító folyamatok és a klímaváltozás ellen.

A Föld Napja pályázaton induló diákok legjobb alkotásait az önkormányzat tanácstermében állították ki, ahol a koronavírus-járvány miatt idén jelképes díjátadót tartottak a szervezők. Az eseményre a két első helyezett, Domoszlai Zóra és Jamal Dávid kapott meghívást, ők az összes díjazottat képviselve vehették át jutalmukat. A többieknek az oktatási intézményeken keresztül juttatja el majd az ÚPI az oklevelet és a könyvjutalmat.
Domoszlai Zóra be is mutatta a terem kivetítőjén A kék bolygó című prezentációját, amely a klímaváltozás jelenségeit részletezi. A nyolcadikos tanuló a szelektív hulladékgyűjtést, az alternatív közlekedési módok népszerűsítését tartja a legfontosabbnak a Föld bioszférájának megmentése érdekében. Jamal Dávid hat munkát is beküldött a pályázatra, melynek díjkiosztójára rollerrel érkezett. A kilencedikes diák a Kis-Balatonról, a környezetbarát utazási megoldásokról készített tanulmányokat, és példaképének, Ürge-Vorsatz Diánának munkásságát is bemutatta.
– Újbuda nagyon elhivatott a környezeti neveléssel kapcsolatban. Ez a pályázat már 15 éve segít érzékenyíteni. Nemcsak a jövő generációira hat, hanem a gyerekeknek segítő szülőknél is tapasztalható a szemléletformálás pozitív eredménye – mondta az eseményen lapunknak Bakai-Nagy Zita. Az alpolgármester hozzátette: az önkormányzat Környezetvédelmi Osztályával együttműködve szeretnék bővíteni azokat az eseményeket, amelyek hasznos információkat adnak a kerületben élőknek ahhoz, hogy hatékonyan léphessenek fel a környezet védelme érdekében.
Hégli Imre, a Környezetvédelmi Osztály vezetője kollégáival együtt több pályaművet is olvasott; örültek az új, inspiráló ötleteknek, de annak is, hogy a gyerekek sok olyan környezetvédelmi megoldást éreztek fontosnak, amely már megvalósult a kerületben.
Az aprítékolás, a komposztálás támogatása mellett kerékpártámaszok kihelyezésével is segít az önkormányzat a környezetért tenni akaróknak, a gyerekek körében pedig folytatódik az érzékenyítés. Októberben az Állatok Világnapja kapcsán hirdettek meg új pályázatot az ÚPI segítségével.
Gyurcsó Zsuzsanna, az ÚPI vezetője kiemelte: az idei Föld Napja pályázatra a szokottnál több pályaművet küldtek be, köztük fantasztikus alkotásokat. A pályázat kapcsolódott a Fekete István-évhez is, a regényeiben szereplő állatokról vártak illusztrált tanulmányokat. – A klímaváltozás hatásainak tematikája nagyon megmozgatta a tanulókat, számtalan jó ötlet érkezett például a túlfogyasztással kapcsolatban – tette hozzá.

Újbuda