Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Kilencvenéves a XI. kerület, tizenöt éves Újbuda

Újbuda   |   2020, május 29 - 10:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

.

1930. május 29-én, negyvenöt napos vita után az országgyűlés mindkét háza elfogadta a Budapest székesfőváros közigazgatásáról szóló 1930. évi XVIII. törvénycikket, amelynek alapján létrejött a XI. kerület. Hetvenöt évvel később, 2005. május 28-29-én, több mint százezer ember ünnepelt a Műegyetem rakparton, az évfordulóra és a kerület keresztelőjére rendezett önkormányzati bulin. Az eseményen az akkori polgármester, Molnár Gyula bejelentette, hogy a képviselő-testület korábbi döntése alapján a kerület hivatalosan is felvette az Újbuda nevet. Természetesen az igény a névadásra már korábban jelentkezett. Míg Budapest legtöbb kerületét egy-egy történelmileg kialakult névvel azonosították, addig a Főváros Nyugati kapuját elsősorban a közigazgatási határok kötötték össze. 1934 és 1950 között Szentimreváros volt a Kelenföldet és Lágymányost felölelő XI. kerület elnevezése, ugyanakkor legfiatalabbként és legdinamikusabban fejlődőként számos olyan városrésszel bővült az évtizedek során, amely önálló elnevezést szeretett volna. „Kézenfekvő volt, hogy ezt a nagy területű, sokarcú városrészt egy átfogó, minden kis részére igaz névvel illessék. Olyan névvel, amely illik Budapest legfejlődőbb, és egyik legfiatalabb területére. Ha Buda legrégebbi települése Óbuda, akkor logikus, hogy a legfiatalabb Újbuda legyen. Az önkormányzat az elmúlt két évben egyre több helyen használta az Újbuda nevet, és ez ma már átment a köztudatba” – állt a XI. kerületi önkormányzat által kiadott névváltoztatásról szóló közleményben. A névalkotás nem számított újdonságnak, nemcsak az akkor már tizenöt éve működő kerületi újság miatt, hanem mert ez az elnevezés már a középkorban is fel-felbukkant, így 1257-ben, és 1355-ben kiállított oklevelekben találkozhatunk a Buda Ventus (Újbuda) névvel. Az elnevezés szerepel az 1860-as városrendezési térképeken, ahogy Újbuda nevet viselte eredetileg a Kelenföldi pályaudvar is.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.