Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 23. hétfő, Dezső

Kihirdették Újbuda legszebb konyhakertjeit

Újbuda   |   2015, október 28 - 13:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata második alkalommal csatlakozott „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei című országos versenyhez. A szeptember végén lezárult program díjazottjai között óvodák, lakóközösségek és magánszemélyek voltak.

„A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz csatlakozva Újbuda még áprilisban hirdette meg a helyi, települési szintű versenyt. A pályázatra több kategóriában nevezhettek a kerületben konyhakerti növényeket termesztő lakosok, társasházak és intézmények. Végül három kategóriában (balkon, közösségi, normál) összesen nyolc nyertest hirdettek, illetve két különdíjat is átadott Hoffmann Tamás Polgármester és Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag város alpolgármestere. A kerületi díjátadót október 19-én tartották.

A zsűri minden kertet kétszer (május-június és augusztus-szeptember folyamán) tekintett meg és minden esetben országosan egységes értékelőlapot töltött ki, amelyben a látottakat fotóval kiegészítve dokumentálta. A résztvevőket oklevéllel és virággal, a díjazottakat kertészetben beváltható 5-15 ezer forint értékű ajándékkártyával jutalmazták, rajtuk kívül két jelentkező kapott különdíjat.

Az országos program fókuszában idén a gyógy- és fűszernövények voltak, a legnépszerűbbnek a kapor, menta és citromfű számított. Az előző évek gyakorlatának megfelelően kiemelt téma maradt a Madárbarát kert is, hiszen a környezettudatosság és a természetvédelem nagy hangsúlyt kap a mozgalomban. A programban résztvevő kertművelők 75 százaléka odúval, itatóval, etetővel tudatosan csalogatja kertjébe a madarakat, ezzel is segítve a kártevők elleni védekezést. A szervezők a gyerekeket az óvodákon és iskolákon keresztül igyekeztek bevonni a versenybe. Az idén a 234 programhoz csatlakozott település közül Budapest XI. kerületéből nevezett a helyi versenyre a legtöbb óvoda.

T.K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Streetball kupa Gazdagréten  

Idén első alkalommal kerül megrendezésre az Újbudai Streetball Fesztivál, melynek első állomása Gazdagrét volt a május 14-ei hétvégén. A viadalon nyolc csapat vett részt kettő korosztályban, és a nyárias napsütésben igazi közösségépítő, öröm kosárlabda zajlott a pályákon. A második állomás Őrmezőn volt, május 22-én, és a sorozat a Bikás parkban zárul május 29-én. A rendezvény szervezői Újbuda Önkormányzata, a Gazdagréti Közösségi Ház, a Kaptár, és az Újbuda Sportjáért. A streetball­sorozat fővédnöke Bakai-Nagy Zita alpolgármester és Keller Zsolt önkormányzati képviselő.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.