Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Kihirdették az Újbudai Hallgatói Startup Pályázat nyerteseit

Újbuda   |   2020, február 21 - 14:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata és a Spin-Off Klub ősszel ötödik alkalommal hirdette meg az Újbudai Hallgatói Startup pályázatot. A zsűri 19 pályaműből választotta ki azt a kilencet, amelyek részt vettek a döntőn február 21-én. A négy leginnovatívabb ötlet, a bedrock.farm, a Compocity, a NIGHTINGALE és az OkosKukac kitalálói egy-egy millió forintos díjazásban részesültek.

Az Újbudai Hallgatói Startup Pályázat döntőjét február 21-én rendezték meg a Polgármesteri Hivatal épületében. A négyszer 1 millió forint összdíjazású pályázattal idén is innovatív ötleteken és fejlesztéseken alapuló növekedésorientált ifjúsági vállalkozások létrehozását, korai fázisú támogatását segítik.

Újbuda Önkormányzata és a Spin-Off Klub felhívásra 19 pályamű érkezett, közülük kilencen kerültek a döntőbe, végül a zsűri a kiválasztotta a négy nyertest. A pályázaton 35 év alatti, a XI. kerületben campusszal vagy Újbudával együttműködési megállapodással rendelkező felsőoktatási intézményben tanulói jogviszonnyal rendelkező, vagy a XI. kerületben állandó lakcímmel bíró felsőoktatási hallgatók indulhattak egyénileg, vagy maximum ötfős csoportban. A témát illetően nem volt megkötés, de fontos volt a társadalmi elfogadottság. Idén főként a környezettudatosságot és az innovációt díjazták.

A nyertes projektek:

bedrock.farm - decentralizált beltéri precióziós növénytermesztő hálózata segítségével egész évben ki tudja szolgálni az éttermeket magas minőségű zöldségekkel.

Compocity - egy zöld városi rendszer, ami könnyedén megvalósítja a komposztálás lépéseit városi környezetben, a kuka előkészíti a tápanyagot a talaj számára szaktudás és napi gondozás nélkül. Használatával a kültéri eljárásokkal szemben sokkal gyorsabban egy magas tápanyag tartalommal rendelkező anyag ültethető a talajba.


NIGHTINGALE – olyan technológiai környezetet jelent, amelyben vak és látássérült emberek akadálymentesen használhatnak és értelmezhetnek matematikai témájú, vagy egyéb, számításokat és képleteket tartalmazó dokumentumot. Ennek a környezetnek kulcsfontosságú eleme bármilyen forrásból származó matematikai kifejezések optikai felismerése, értelmezése és felolvasása a felhasználó számára. Ezt gépi tanulási módszerekkel, ezen belül neurális hálókkal szeretnék megvalósítani.

OkosKukac - összekapcsolja az oktatástechnológiát és a környezetvédelmet, kiegészíti a pedagógusok munkáját. A tervezett hulladékgyűjtő a legkisebbek oktatásához kínál innovatív lehetőséget, a gyerekek a képernyőn megjelenő utasítás (kép és szüveg) segítségével dönthetnek az eldobandó szemét sorsáról, szelektálhatják azt. A terméket a Budapest Műszaki Egyetemen 2019-ben megrendezett IoT (Internet of Things) versenyre fejlesztették.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.