Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Kihirdették az Újbuda legszebb konyhakertjei pályázat nyerteseit

Újbuda   |   2017, október 13 - 11:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megtartották a már negyedszer meghirdetett Újbuda legszebb konyhakertjei pályázat díjátadóját. A díjazottak között óvodák és magánszemélyek vannak, az elismeréseket és okleveleket Csernus László önkormányzati képviselő, a kerület klímakoordinátora adta át a résztvevőknek október 2-án.

Áprilisban Újbuda negyedszer is meghirdette a Karcag város alpolgármesterének kezdeményezésére indított „Magyarország legszebb konyhakertjei” országos verseny helyi pályázatát. A kerületben konyhakertet művelő lakosok, társasházak és intézmények három kategóriában nevezhettek: közösségi (óvoda, iskola, közösségi kert), mini (50 m2 alatti kertek) és balkon (erkélyen, teraszon kialakított kert).

Az országos program fókuszában idén a „Hasznos rovarokat a kertbe” felhívás volt és olyan rovarokra vonatkozott, mint a katicabogár, a fürkészdarázs, méhek, fátyolkák, holyvák, futóbogarak, lebegőlegyek stb. Az előző évek gyakorlatának megfelelően kiemelt téma maradt a madárbarát kert is, hiszen a környezettudatosság és a természetvédelem nagy hangsúlyt kap a mozgalomban.

Idén összesen 12 jelentkező volt, minden kertet két alkalommal szemléztek a zsűri tagjai. Mindegyik kerten látszott, hogy a kertművelők gondos munkája nyomán virul a növényzet, valamint számos virággal és gyümölccsel hálálja meg a vele töltött időt.

Mini kategóriába tartozott a jelentkezők többsége, ez az 50 négyzetméter alatti kerteket jelenti. Az Albertfalvi Közösségi Kert öt négyzetméteres parcelláinak gondozói közül nyolcan jelentkeztek a megmérettetésre. Érdekes volt látni, hogy egy területen belül, a tavalyi tapasztalatokhoz képest mi változott – mindenki hálás volt, hogy a hatalmas benyúló fák ágait megmetszették, így jobb lett a benapozottság. Az ágyások közötti verseny abban merül ki, hogy idén minden ágyás csodálatosan zöld, virágzó és gyümölcsöző volt. A helyezések megállapítása komoly gondot okozott, mert mindegyik kert kaphatott volna első díjat.

Közösségi kategóriában jelentkezők között oktatási intézményeket voltak, idén két óvoda nevezett. Az intézmények nyáron sokszor zárva tartanak, vagy csökkentett üzemmódban működnek, és a felújítások is erre az időszakra esnek. Emiatt ilyenkor nehéz a szép kertet fenntartani. A jelentkezett intézmények azonban kitartóak, rendszeresen pályáznak, és a kertművelésben is jeleskednek.

A balkon kategória újdonságnak számított, ebben a csoportban 2 jelentkező volt, mindkettő kiemelkedően szép, de alapvetően különböző típusú kerttel. Az egyik modern társasházi, nagy területű erkély, míg a másik egy panelház szépen hasznosított balkonja. A növényfélék számát értelemszerűen a területi adottságok befolyásolták, amihez hozzájárult a kialakítások ötletessége.

A kerületi díjátadóra október 2-án került sor. A résztvevőknek a díjakat és okleveleket Csernus László frakcióvezető, a kerület klímakoordinátora adta át.