Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 26. vasárnap, Emánuel

Kihirdették az idei startup pályázat nyerteseit

Újbuda   |   2016, május 18 - 13:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Harminchétből négy csapat kapott egy-egy millió forintot azon a hallgatói startup pályázaton, amelynek eredményhirdetését és díjátadóját május 17-én tartották az önkormányzat Zsombolyai utcai épületében.

Újbuda bővelkedik az innovatív ötletekkel előrukkoló, korábban csak garázscégként aposztrofált potenciális startupokban, hiszen a XI. kerületben található a hazai természettudományos, illetve a mérnökoktatás fellegvára is; az ELTE, a BME és a Corvinus/ Szent István Egyetem campusa fogadja és ontja magából a tehetséges hallgatókat. Ezekből az intézményekből érkeztek azok a csapatok, amelyek találmányokkal, prototípusokkal, esetleg kész termékkel járultak a startupoknak kiírt önkormányzati pályázat zsűrije elé. A versenyre idén 37 csapat jelentkezett, a döntőbe 12 jutott, az 1-1 millió forintos nyereményt közülük négy vihette haza.

A 7c+ mászó névre hallgató startup a falmászást kedvelők gyakorlását könnyítené meg új falmászó fogások tervezésével és gyártásával. A 7c+ a nyereményből – amely a pénzen túl egy éves mentor és tanácsadói segítséget is jelent – a természeti formák alapján készített nagy elemek gyártásába kezd, illetve kifejezetten gyerekfogásokat gyárt, tréningeszközöket fejleszt, nagyobb köztéri sziklamásolatokat épít, melyek érdekes és természetes megjelenésükön túl a gyermekeknek edző- és játszó eszközként szolgálhatnak. A csapat elképzelése szerint a továbbiakban az otthonokba és edzőtermekbe úgynevezett dizájnfogásokat is tervez.

A BOB ötletét kidolgozó csapat egy fából készült fejlesztő játékkal állt elő a döntőn. Prezentációjukban bemutatták, hogy a 4-8 éves óvodás és kisiskolás gyermekek esetében, miként fejleszthetők a készségek azáltal, hogy instrukciók segítségével krétával rajzolhatnak a 70 centiméter magas, ember formájú fatáblára a BOB-ra, amely színében és anyagában az osztálytermekből jól ismert falitáblával azonos. (Például a „BOB most vidám” kijelentésre a gyermekek mosolyt rajzolhatnak BOB-ra.)

A Symbimed csapata asztmásoknak dolgozott ki állapotnaplózó alkalmazást, olyat amely segít őket betegségük megfigyelésében és menedzselésében. A szoftver automatikusan begyűjti az okos eszközök szenzoraiból származó adatokat és ezekből elemző módszerek segítségével kimutatásokat, előrejelzéseket készít. A Symbimed célja, hogy az orvosok és pácienseik időt spóroljanak a rendszeres vizsgálatokon.

A Vesage csoport a kifejlesztett termékről, a VeSage-ről (ejtsd: veszidzs, eredete: VEgetable sauSAGE) kapta nevét. Ez egy zöldség alapú, magas tápértékű felvágott, amely új irányt mutat a kategóriában. Kizárólag egészséges összetevőkből készül, fűszerek, C-vitamin és más természetes anyagok hozzáadásával, olyanokból, amelyek az ízt és az állományt alakítják ki. Szeletelt és rúd formában is hosszan eltartható kényelmi termék, funkcionális élelmiszer. Teljes mértékben glutén-, laktóz-, tartósítószer- és szójamentes, energiatartalma alacsony, növényi rost és vitamintartalma magas, így a VeSage vegetáriánusoknak, liszt-, vagy tejcukor-érzékenyeknek és átlagos táplálkozási szokásokkal élő emberek számára egyaránt tökéletes tápanyagforrás.

A zsűrinek nem volt könnyű dolga kiválasztani a négy nyertes csapatot, nyolc csoport csalódottan távozott a verseny helyszínéről. Elkeseredniük azonban nem érdemes, hiszen a jelenlegi tervek szerint 2017-ben is lesz Újbudai Hallgatói Startup Pályázat.

T. K.