Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 7. kedd, Tódor, Rómeó

Kifogástalan az ivóvíz a fővárosban

Újbuda   |   2017, július 20 - 15:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Budapesten egészséges és biztonsággal fogyasztható a vezetékes víz – írja a Fővárosi Vízművek. Magyarországot egy turistáknak szóló külföldi ajánlás sorolj azon kelet-európai országok közé, ahol nem ajánlott a csapvíz fogyasztása.

Egy turistáknak szóló amerikai ajánlás több más kelet-európai ország mellett Magyarországot is olyan helyek közé sorolja, ahol nem ajánlott a csapvíz fogyasztása. - Az ajánlás készítői nyilvánvalóan nem a valós tényekre alapozták a véleményüket, hanem egy sztereotípiára, amit mi sem bizonyít jobban, hogy ugyanebben az ajánlásban ihatónak minősítik olyan dél-európai országok vezetékes vizét, ahol maguk az országok hívják fel látogatóik figyelmét arra, hogy a csapvíz fogyasztása veszélyes – írja a közlemény. A Fővárosi Vízművek mindent elkövet annak érdekében, hogy a téves, minden valóságalapot nélkülöző információkat töröltesse.

Úgy vélik, bizonyítható tény, hogy Magyarország szerencsés földrajzi adottságainak és az ország víziközmű-ellátásért felelős szolgáltató cégei szakértelmének és tapasztalatának köszönhetően az ország ivóvízellátása biztonságos, európai viszonylatban is magas színvonalú. Amellett, hogy a szolgáltatott ivóvíz minősége a legmesszebbmenőkig megfelel az európai uniós előírásoknak, a magyarországi szabályozás a vizsgált paraméterek és a megengedett határértékek tekintetében is szigorúbb annál. A Fővárosi Vízművek vízminőség-ellenőrzési tevékenységét is a közegészségügyi hatóság által jóváhagyott mintavételi terv, évente csaknem 10 000 vízmintavétel és közel 200 000 vizsgált paraméterszám, akkreditált - és külső laboratórium által is ellenőrzött - laboratórium által elvégzett vízmintavétel jellemzi. A kémiai vizsgálatok mellett rendszeres mikrobiológiai és biológiai vizsgálatokat is végeznek. - Nincs róla tudomásunk, hogy a társaság közel 150 éves múltra visszatekintő tevékenysége során olyan vízminőségi kifogás merült volna fel, amely miatt szüneteltetni kellett volna a szolgáltatást – írják.